Nedjelja, 02 Studeni 2014 11:28

„Poljubit ću je uskoro, možda“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRAMSKE RADIONICE U SKLOPU MJESECA HRVATSKE KNJIGE  -

 POŽEGA – Gradska knjižnica je u prostorima čitaonice u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizirala četiri dramske radionice u suradnji s prof. Renatom Matičević, IMG 4554za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda. Na radionicama su na popularan način radili na dramatizaciji dječje književnosti i školske lektire.

 - Bazirala sam se na hrvatskim piscima a na jedan ne standardni način obradit ćemo školsku lektiru. Odradili smo već Miru Gavrana „Zaljubljen do ušiju“ a dana ćemo raditi po romanu Šime Storića „Poljubit ću je uskoro, možda“. Zadnja radionica obradit će „Malog princa“ jer se obilježava 70 godina od prvog izdanja ovog dječjeg romana. Uz pomoć scenskih igara i dramskih metoda analiziramo književno djelu i na drugi način pristupamo njihovoj školskoj lektiri – kaže Renata Matičević, voditelj projekta u Društvu Naša djeca u Pleternici.

IMG 4555Prvi korak je da se djeca opušteno sjedeći u krugu na podu predstave, ali da uz svoje ime vežu jednu svoju osobnu karakteristiku koja počinje istim slovom kao i njihovo ime, pa smo tako dobili Pričljivu Petru, Ludu Lanu, Mudru Martu, Malog Marka, Maštovitu Magdu, Radoznalu Rafaelu, Mršavu Martinu, Gracioznu Rafaelu i dr. Uslijedila su pantomimom opisani nazivi školske lektire koju su tumačili u parovima a onda svi pogađali, a onda i rad na analizi likova i dramatizaciji njihovih karaktera. Nešto novo što su učenici dobro prihvatili i najavili svoj dolazak i na treću radionicu.

- Na prvoj radionici nam je bilo prelijepo, radili smo i glumili kao vanzemaljci koji prvi puta vide knjige, prikazivali naše iznenađenje time. Po knjizi Zaljubljen do ušiju smo nakon čitanja tekstova glumili, mamu, tatu i djecu. Mama je bila alkoholičarka, tata je trčao za drugim ženama, no uz pomoć djece su se na kraju IMG 4562pomirili i preselili iz Nove Gradiške u Zagreb. Zbog dobre zabave došli smo i na drugu radionicu - kaže Nikolina Ninković, učenica 8 razred OŠ Julija Kempfa u Požegi, koja je preuzela i ulogu glasnogovornice svoje grupe učenika.