Nedjelja, 01 Svibanj 2016 10:34

Pivaj diko ja ću ti polagat

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. SUSRET FOLKLORNIH PJEVAČKIH SKUPINA BIŠKUPCI 2016. -

BIŠKUPCI – U želji da spase od zaborava i nestajanja pučkog pjevanja, nekoliko kulturno umjetničkih društava stavilo je pred sebe zadatak da organizacijom smotri pučkog pjevanja vrate i populariziraju to pjevanje. Tako su u KUD-u Svilenka iz Buka započeli sa smotrom pučkog crkvenog pjevanja, a vrijedni članovi KUD Šijaci iz Biškupaca folklornog pučkog pjevanja. Prihvatila su to folklorna društva sa Požeštine, te smo dobili i 2. Susret folklornih pjevačkih skupina u Biškupcima ove godine, pod nazivom „Pivaj diko ja ću ti polagat“.

Pohvale „Šijacima“ uputio je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha u ime pokrovitelja i tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije Ana Pirović, u ime supokrovitelja, što su organizacijom smotre pokušali spasiti od zaborava naše stare običaje. Kako s ove smotre najbolja pjevačka skupina ide i na državno natjecanje koje organizira Hrvatski sabor kulture sve se odvijalo pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je vodila Miroslava Hađihusejnović Valašek.

U glazbenom amfiteatru Područne škole u Biškupcima nastupili su: Mješovita pjevačka skupina „Šijaci“ Biškupci, Mješovita pjevačka skupina KUD „Požeška dolina“ Požega, Ženska pjevačka skupina KUD „Poljadija“ Grabarje, Mješovita pjevačka skupina KUD „Bektež“ Bektež, Mješovita pjevačka skupina KUD „Svilenka“ Buk, Ženska pjevačka skupina GKUD „Požega“ Požega, Mješovita pjevačka skupina Zavičajnog društva „Rama“ Pleternica, Mješovita pjevačka skupina KUD „Ivan Goran Kovačić“ Velika i Mješovita pjevačka skupina Matice slovačke „Kukučin-Kuntarić“ Jakšić. Na kraju je stručno povjerenstvo izabralo dvije pjevačke skupine koje će predstavljati Požeško-slavonsku županiju, MPS KUD-a „Bektež“ iz Bekteža koji su izveli zaista stare pučke pjesme na način kako se to stvarno u narodu pjevalo prošlih stoljeća, te MPS Zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice koji su izvodili svoje stare ramske pjesme iz kraja iz kojega su prije pedesetak godina doselili u Slavoniju i Požeštinu.

Tekst/foto: Vladimir Protić