Četvrtak, 27 Lipanj 2019 14:55

Tko je radio rang listu i bodovanje i Zašto je na listi čekanja ostalo 72 djece

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRADSKA ORGANIZACIJA SDP-a POŽEGA  REAGIRA NA MALO UPISANE DJECE U VRTIĆ  -

POŽEGA – Nakon objave liste djece primljenih u Dječje vrtiće Grada Požega, u Rudinskoj i Cvjetnoj livadi za pedagošku godinu 2019/2020. prema kojoj je ostalo jako puno djece neupisano, a i nejasnih kriterija po kojima su se djeca upisivala, Gradska organizacija SDP-a Požega reagirala je tiskovnom konferencijom. Predsjednik ŽO SDP Mitar Obradović, dopredsjednik GO Požega Dinko Zima i član GO Požega Luka Samardžija istakli su da se prijavilo nešto manje od 150  djece, no primljeno ih je samo 48, što čini samo 32  posto. Čak 72-je djece se nalazi na listi čekanja, a 30 djece nisu uspeli niti doći na listu za čekanje (bez dodatnog objašnjenja roditeljima).  Objavljena, nazovimo je, rang lista, ne sadrži niti bodove, a niti potpise tko ju je sastavio (povjerenstvo ili pojedinac).  Uobičajeno je da rang liste sadrže bodove, te da se transparentno zna tko je „ispod crte“ ako dođe do pomicanja. Jedan od kriterija je da su oba roditelja zaposlena. Kako da nezaposleni roditelj pronađe posao kada nema kuda zbrinuti dijete? Da tijekom razgovora s potencijalnim poslodavcem naglasi kako je voljan raditi ukoliko se Grad smiluje i poveća kapacitete u vrtići???

Kako je moguće da se enormno skupi „montažni vrtić“ ne može nadograditi da primi dodatnu djecu? Kakva se poruka šalje roditeljima odbijene djece ali i onima koji važu da li ostati u Požegi te da li zasnovati obitelj? Svi oni moraju sudjelovati u financijskim obavezama koje proizlaze iz „milijuna, koji su utrošeni“ ali nemaju pravo uživati u blagodatima vrtića.

Ovdje se postavlja pitanje tko će naknadno biti upisan i prema kojim kriterijima? Pozivamo krajnje ozbiljno i po tko zna koji put da se nadležni trgnu po pitanju budućnosti naše zajednice. Nemojte neradom i zanemarivanjem ugrožavati budućnost djece. Dajte našim sugrađanima priliku da rade i odgajaju djecu. Svjedoci smo velike migracije mladih na nacionalnoj razini a demografski pokazatelji su u konstantom padu. Čak i u tim uvjetima nisu ostvareni uvjeti za svu djecu da ostvare pravo na vrtić. Drugi gradovi i opčine u našoj županiji povukli su novce za nove vrtiće dok grad Požega nije ništa učinio na tom području. Rezultat takvog rada je skupo izgrađeni vrtić i velika lista čekanja za primanje u isti vrtić. Tražimo od gradske vlasti da omogući djeci ovoga Grada pohađanje vrtića, budući vrtić financiraju svi koji žive i rade u ovom Gradu  a ne samo oni koji su imali sreće biti primljeni u vrtić.

SDP-e smatra da je Priopćenje za medije, koje je danas ispred grada Požege medijima uputila službenica za informiranje grada Požege,  motivirano opravdanim revoltom roditelja koji nisu mogli upisati svoju djecu u gradske vrtiće a i današnjom tiskovnom konferencijom SDP-a, koja je bila unaprijed najavljena.  U Priopćenju se navode napori Grada vezani za brigu o djeci predškolske dobi, što zasigurno neće utješiti roditelje čija djeca nisu mogla biti upisana u gradske vrtiće, jer je očito da tako nabrojana velika ulaganja nisu dostatna kako bi se zadovoljile potreba za boravkom u gradskim  vrtićima.

U Priopćenju se navodi da Grad nastavlja sa investicijama u povećanje kapaciteta svojih vrtića, a mi u SDP-u takve investicija u našem Gradu ne vidimo. Pokušaj prebacivanja problema na pojedine privatne vrtiće, koji su unatoč sufinanciranju od strane Grada podigli cijene, zbog čega nisu dostupni našim građanima, smatramo potpuno promašenim. Nadamo se da će ovaj opravdani revolt roditelja potaknuti gradsku vlast da vrtićke kapacitete prilagodi potrebi, kako kvantitetom tako i kvalitetom, građana ovog grada.