Petak, 11 Listopad 2019 15:55

HSU inicirao ujedinjenje svih umirovljeničkih stranaka za zajednički nastup u obrani umirovljeničkih prava

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA JAČA SVOJ SABORSKI KLUB I ŽELI JEDINSTVO UMIROVLJENIKA  -

POŽEGA – Hrvatska stranka umirovljenika - HSU Požeško-slavonske županije najavilo je na tiskovnoj konferenciji nove akcije i težnje koje imaju za buduće razdoblje. Novine su najavili Ivan Delić, predsjednik ŽO HSU i Svetislav Marić, predsjednik GO HSU Požega. Dali su i stav i komentar oko najavljene nacionalne mirovine za sve one koji nisu zaradili mirovinu svojim radom, koju sada promovira Vlada RH i ministar rada, sa kojom se ne slažu. Traže da se mirovine i dalje isplaćuju iz mirovinskog fonda onima koji su mirovinu zaradili svojim radom, a onima koji nisu zaradili mirovinu da se ta nacionalna mirovina isplaćuje iz socijalnih fondova. Slovenija kioja je to uvela prije 15-godina je to u međuvremenu ukinula, jer na taj način su zakinuti oni umirovljenici koji su mirovinu zaradili svojim radom.

Delić je istakao i da njihov Saborski klub jača, jer sada prelaskom  Tomislava Žagara u HSU i njihov klub sada oma više članova. Očekivanja su da bi uskoro njihov klub imao šest članova, što će svakako ojačati pozicije u Saboru RH.

HSU je inače pokrenuo i inicijativu da se nekoliko umirovljeničkih stranaka koje su nastale u proteklom razdoblju ujedine te tako ujedine i biračko tijelo koje bira vijećnike i zastupnike. – HSU jedini može pokazati rezultate koje su uspjeli ostvariti na polju ostvarivanja većih prava umirovljenika. HSU je zaslužan što je ispravljena nepravda i uskraćena mirovinska prava počela isplaćivati natrag umirovljenicima i od 2006. godine umirovljenicima je vraćeno 10,5 milijardi kuna. HSU se uspio izboriti i za dodatke na mirovinu od 4 do 27 posto, u nekoliko navrata smanjenje penalizacije mirovina, isplate božićnice za umirovljenike na nacionalnoj i lokalnim razinama. Posebno se ponosimo činjenicom da su se ukinule povlaštene mirovine saborskih zastupnike, članova Vlade i Ustavnog suda. Uveli smo mogućnost odlaska u punu mirovinu sa 60 godina i 41 godinom staža, podigli neoporezivi dio mirovine, založili se za pravo na rad umirovljenika koji to žele. Po projektima HSU od početka djelovanja stranke do danas umirovljenicima je isplaćeno 60 milijardi dodatnih kuna – kaže Delić, a da su umirovljeničke stranke ujedinjene bilo bi još više pritiska na vladajuće i boljeg uspjeha.

Za budućnost HSU se bori da ispravi još jednu nepravdu, a to je kada bračni par ode u mirovinu, a sakupili su ukupno preko 70 godina radnog staža, jedan od njih umre, onaj drugi nema pravo niti jedne kune od njegove mirovine. To se u razvijenim državama EU ne događa, nego živući bračni par nasljeđuje od 50 do 70% mirovine preminulog iz bračne zajednice. - Uvođenje obiteljskih mirovina je cilj zbog kojega smo se spremni mijenjati jer na taj način olakšali bi život brojnim umirovljenicima i pokrenuli pravi zahvat u borbi protiv siromaštva na pravičnim osnovama – kaže Delić pojašnjavajući zašto se došlo do ideje o ujedinjenju svih umirovljeničkih stranaka u jednu, snažniju i bolje organiziraniju.