Srijeda, 13 Svibanj 2020 13:02

SDP traži uvećanje doplatka za djecu za 50% iznosa

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

KAO MJERU ZA SUZBIJANJE DJEČJEG SIROMAŠTVA -

U okolnostima u kojima brojni roditelji ostaju bez zaposlenja i prihodi obitelji naglo padaju, država mora preuzeti svoj dio odgovornosti za suzbijanje prijetećeg povećanja stope dječjeg siromaštva, koja je i prije korona krize, bila visoka.

Stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj iznosi 19,7% i za oko 2,8% je veća od prosjeka EU, a u najvećem riziku su djeca koja žive u kućanstvima s više od 2 djece i manjim brojem zaposlenih odraslih osoba. Stopa rizika od siromaštva raste preko 50% kod obitelji s 4 i više djece. Prema podacima UNICEF-a u RH stopa siromaštva djece do 5 godina starosti iznosi 22%.

Doplatak za djecu u Republici Hrvatskoj ima značajno mjesto u sustavu obiteljskih potpora kao oblik novčanog primanja koje obiteljima s djecom  ublažavaju razlike u životnom standardu u odnosu na obitelji bez djece.

Osim toga, svojim ustavnim odredbama Republika Hrvatska se opredijelila za osobitu zaštitu obitelji, a posebno djece i nemoćnih osoba.

U Republici Hrvatskoj doplatak prima oko 420.000 djece, a proračunski rashodi za dječji doplatak iznose 1.722.000.000 kn. Broj korisnika doplatka će izvjesno rasti u narednom razdoblju potaknut potpunim gubitkom ili smanjenjem prihoda kućanstava.

Sukladno aktualnom Zakonu o doplatku za djecu, ako mjesečni neto dohodak po članu kućanstva prelazi 2.328,20 kn, kućanstvo ne ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

Iznosi doplatka u Republici Hrvatskoj ovise o neto prihodu kućanstva podijeljenom na sve njegove članove te variraju u iznosima od 299,34 kuna, za one s najmanjim prihodima po članu kućanstva, 249,45 kuna za one u srednjoj skupini, te 199,56 kuna po djetetu za one u trećoj skupini.

SDPkroz prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu kojeg je uputio u saborsku proceduru predlaže uvećanje doplatka za 50% u sve tri skupine.

Ova važna socijalna mjera iziskuje izdvajanje dodatnih 860 milijuna kuna iz državnog proračuna i predstavljala bi minimum napora države da pomogne socijalni standard djece iz ugroženih obitelji i kroz porast iznosa doplatka u rasponu od 100 do 150 kuna da doprinos i pomogne njihovom odrastanju u ovim neizvjesnim vremenima.

Siromaštvo djece i broj djece koja u njemu odrastaju nepogrešivi su pokazatelji stanja u društvu. Dosadašnja proračunska izdvajanja uglavnom su bila usmjerena ka poticajima u sferi demografije. No, potpore za djecu nisu bile dovoljno zastupljene, a u začaranom krugu međugeneracijskog prijenosa siromaštva, djeca su bila najveće žrtve koje siromaštvo onemogućava u ostvarivanju onog temeljnog - zdravog razvoja, te obrazovanja kao temelja za izjednačavanje njihovih životnih mogućnosti.

Zato ovaj prijedlog SDP-a nije samo interventna mjera za vrijeme trajanja pandemije, već je intencija da ovo uvećanje bude trajno, kao jedna od mjera koja će doprinijeti suzbijanju dječjeg siromaštva.