Nedjelja, 13 Travanj 2014 21:01

Razgovor s najmlađim hrvatskim gradonačelnikom

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Josip Budimir, gradonačelnik grada Kutjeva - 

 KUTJEVO – Na prijevremenim izborima za grad Kutjevo gradonačelnik je postao, mladi 26-godišnji prvostupnik ekonomije Josip Budimir, i tome stekao epitet najmlađeg hrvatskog gradonačelnika. Još student na osječkom Ekonomskom fakultetu, a od titule magistra ekonomije dijeli ga još pet ispita, aktivni sportaš, neoženjen i bez radnog staža. Mladi ali energičan dečko nije do nedavno bio politički aktivan, a o svom ulasku u politiku kaže: - Odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika jer je stanje u Kutjevu izrazito loše, od društvenog, kulturnog, sportskog života koji je trenutno na najnižim granama. Činjenica je da nam mladi svakodnevno napuštaju grad, e među njima i moji prijatelji i rodbina i ja sam odlučio da se tome mora stati na kraj. Želio sam preuzeti odgovornost svoje generacije, da to spriječimo i da od Kutjeva pokušamo napraviti grad dostojan življenja. Razlog je i to što se već dvadeset godina priča o razvoju, o projektima, prosperitetu, a od toga realno ništa nije učinjeno, što je kod mene dovelo do odluke da se uhvatim s tim problemima. Iza mene je i tim ljudi, načelnika općina i gradonačelnika gradova sa područja naše županije, uspješnih u svojim sredinama, župan i saborski zastupnici koji su mi dali podršku i obećali pomoć. Vidio sam da mogu uz tu pomoć uspjeti, dalje nisam dvojio – rekao je Josip Budimir, koji u svojoj kampanji nije skrivao svoju mladost i neiskustvo, nego naprotiv to isticao, ali i svoju energičnost, volju, poštenje i neiskvarenost.
Josip je i poznati sportaš, a već od šest godina počeo je trenirati nogomet, prvo u svom mjestu u NK Kutjevo, a onda je prešao u požešku Slavoniju, gdje je prošao sve kategorije od pionira, juniora, kadeta do seniora, uvijek u napadu. – Igrao sam u prvoj postavi NK Slavonije dok se natjecala u 3. i 2. HNL, a kada je klub došao u probleme i pao u županijsku ligu prešao sam u NK Slaviju iz Pleternice, koja je nastavila igrati u 3. ligi. Uz igru u Slaviji paralelno sam studirao, što nije bilo lako, jer se dosta trenira, i nije bilo lako sve uskladiti. treninzi su naporni i česti jer to je ipak poluprofesionalna liga. Kad sam ipak vidio dami je to dosta teško uskladiti i stalna putovanja, fakultet Osijek, treninzi i utakmice Pleternica, odlučio sam se za prelazak u bliži klub. Igrao sam za BSK Bijelo Brdo i NK Višnjevac. No nažalost u Višnjevcu sam se ozlijedio, prošao operaciju koljena i nisam mogao više toliko trenirati i naporno igrati. Vratio sam se u Kutjevo i tada pomogao svom klubu koji je bio pred ispadanjem da se vrati u igru – rekao je Budimir koji i sada igra napadača u NK Kutjevo.
Još dok je bio u juniorima pratili su ga iz splitskog Hajduka i pozvali na provjeru. Bio je u Splitu tri mjeseca, zadovoljio sve probe, ali nije tada mogao promijeniti sredinu. Previše ga je vezalo njegovo Kutjevo, obitelj i prijatelji, pa se nije odlučio za dalju karijeru tako daleko od svog Kutjeva. To je i isticao u svojoj kampanji, u Kutjevu sam se rodio, volim svoje Kutjevo, želim ovdje osnovati svoju obitelj i dalje živjeti i raditi, zbog čega je dobio pohvale i od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji mu je prije 50 dana uručio i člansku iskaznicu HDZ-a prilikom obilježavanja 24-godišnjice osnivanja stranke u Požegi.