Četvrtak, 01 Listopad 2015 07:44

Kako se odnosimo prema građanima treće životne dobi

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POVODOM DANA STARIJIH OSOBA GO SDP POŽEGA I FORUM SENIORA SDP ODRŽALI TISKOVNU KONFERENCIJU  -

Osobe starije životne dobi su udio u populaciji stanovništva koji je u sve većem porastu, tako je udio starijih od 65 godina u RH, prema Popisu stanovništva iz 2001. godine, 15,62 %, a prema podacima Popisa stanovništva iz 2011. godine 17,7% ukupnog stanovništva je starije od 65 godina. RH tako pripada zemljama starog stanovništva budući udio starijeg stanovništva je iznad 7%, a prema klasifikaciji Ujedinjenih naroda. Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine broj stanovnika starijih od 65 godina je premašio broj mladih od 0 do 14 godina, sa udjelom od 17,7%, naspram udjela mladih od 15,2%. Također je u porastu broj osoba vrlo visoke životne dobi, npr. udio stanovništva staroga 80 i više godina 2011. iznosio je 3,9%, dok je 1953. iznosio 0,8%.  Udio starijih od 65 godina u Požeško – slavonskoj županiji je 17,94% (u Ličko-senjskoj županiji udio starijih od 65 godina iznosi 24,69%, Šibensko-kninskoj 21,83%, Karlovačkoj 21,11%).

 - Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine, a proglašenjem se želi potaknuti države da starijim članovima društva osiguraju aktivno zdravo starenje, zadovoljenje njihovih potreba i sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Kroz aktivnosti Foruma seniora SDP-a pokušavamo potaknuti starije osobe da vode zdraviji, sigurniji i kvalitetniji način života koji je primjeren njihovoj životnoj dobi. U Požeško-slavonskoj županiji SDP tradicionalno svake godine organizira „Akciju povodom Dana starijih osoba“, a brigu za njihovo zdravlje iskazuje kroz besplatno mjerenje krvnog tlaka pod stručnim nadzorom liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Akcija se provodi u Požegi, Pakracu i Lipiku. Svaki je građanin, kojemu je izmjeren krvni tlak, počašćen voćem i sokom, a ta je simbolična gesta znak naše brige za zdravlje dragih starijih sugrađana – istakao je Gojko Nenadović, predsjednik Foruma seniora koji dodaje da je posljednjih nekoliko godino vidljivo da aktualna gradska vlast ignoriranjem Dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, pokazuje da nije dovoljno senzibilizirana za životne probleme najstarijih članova našega društva. SDP Grada Požege će i dalje nastaviti provoditi različite aktivnosti za dobrobit svih građana, a posebno osoba starije životne dobi koje zaslužuju naše duboko poštovanje.

Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 01. listopada 2015. godine prigoda je kada možemo osvijestiti probleme i povećati svijest javnosti o važnosti skrbi za starije osobe. U Hrvatskoj se o pojavi nasilja nad starijim osobama u obitelji počelo pisati prije desetak godina, a na svjetskoj razini se počelo istraživati krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pojava nasilja nad starijim osobama je još uvijek nedovoljno istražena i nedovoljno približena javnosti.

 - Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji je određeno nasilje u obitelji kao svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja. U svibnju 2015. godine je izmjenama i dopunama Kaznenog zakona određeno nasilje u obitelji kao kazneno djelo: tko teško krši propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazove strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba ili je dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Uz Prekršajni zakon i Obiteljski zakon određuje nasilje u obitelji i propisuje sankcije za nasilno ponašanje – istakla je članica GO SDP-a Martina Vlašić, te iznijela niz podataka o nasilju.  - Prvo istraživanje na temu nasilja nad starijim osobama je proveo Studijski centar socijalnog rada u Zagrebu 2008. godine na uzorku od 1 000 osoba starijih od 65 godina koje žive u kućanstvima, na osnovu kojeg se može zaključiti da starije osobe najviše iskazuju doživljeno psihičko nasilje, zatim materijalno nasilje, pa tjelesno nasilje i najrjeđe seksualno nasilje. Nadalje postoji značajna povezanost između tjelesnog nasilja i materijalnog nasilja. Psihičko nasilje koje se pokazalo u istraživanju je podizanje glasa, vikanje bez razloga, psovanje, odbijanje komunikacije, prijetnje i zastrašivanje, okrivljavali drugog za to kako se osjeća počinitelj, okrivljavanje kada u kući stvari krenu loše, ismijavanje, podcjenjivanje i vrijeđanje. Materijalno nasilje je primjerice potpisivanje dokumenata umjesto starijih osoba i bez znanja starije osobe, prisilno mijenjanje oporuke, otvaranje pošte bez znanja i dopuštenja starije osobe i sl.

Ciljevi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2011.-2016., koju je usvojila Vlada RH, su sadržane kroz 7 područja djelovanja; prevencija nasilja u obitelji, unaprjeđenje međuresorne suradnje, izobrazba stručnjaka koji rade u području zaštite od nasilja u obitelji, psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, zakonodavni okvir iz područja zaštite od nasilja u obitelji, zbrinjavanje i potpora žrtvama nasilja u obitelji te senzibilizacija javnosti za problematiku naslija u obitelji.

 - Važno je graditi međuresornu suradnju na lokalnoj razini koji će povezivati sve dionike u skrbi za starije osobe, komunicirati međusobno, stvarati bolju socijalnu mrežu što će doprinijeti kvalitetnijem starenju i osigurati aktivizam starijih osoba. Socijaldemokratska partija Hrvatske poznaje jedino rast, razvoj i socijalne mreže – zaključuje Martina Vlašić koja navodi  da je prošle godine bilo prijavljeno 142 nasilja u obitelji u Požeško-slavonskoj županiji od kojega se 12% odnosi na osobe starije životne dobi kao žrtve nasilja.