Petak, 02 Listopad 2015 09:15

Obilježili Međunarodni Dan starijih osoba

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

FORUM SENIORA SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Mjerenjem krvnog tlaka, savjetima o zdravoj prehrani, aktivnom načinu života i jednom jabukom „kraljicom voća“ za sve, Forum seniora SDP-a Požeško-slavonske županije obilježio je tradicionalno Međunarodni Dan starijih osoba u pješačkoj zoni grada Požega. Na štandu se cijeli dan okupljalo mnogo građane treće generacije, ali i mnogo mlađih koji su izmjerili svoj krvni tlak i uzeli edukativni materijal o zdravijem načinu života.

- Teško je i zamisliti kakve sve muke i poteškoće proživljavaju i u kakvom su položaju starije osobe i umirovljenici nakon više od 6 godina duge krize i recesije ako njih oko 95% prima mirovinu manju od prosječne plaće a oko 60% nešto veću od službene linije siromaštva i ako je prosječna mirovina 40% prosječne plaće. Vjerujem da će nam svima poboljšanje materijalnog položaja, pa tako i kvalitete življenja starijih osoba i umirovljenika donijeti činjenice, uvođenje reda u državi, mirovinska reforma, novi početak i otpis dugova za socijalno ugrožene, garancija za mlade, zdravstvo za sve, zelena hrvatska i stvaranje zelenih radnih mjesta, rješavanje problema dužnika u švicarcima, porast prihoda u turizmu i zapošljavanje u turizmu – istakao je Vicko Njavro, predsjednik FS SDP-a županije.

IMG 0859Starije osobe zaslužuju socijalnu zaštitu, omogućavanje da što duže ostanu punopravni članovi društva, omogućiti im da slobodno izaberu svoj način života u sredini, osigurana potpuna zdravstvena zaštita i dovoljno sredstava za omogućavanje dostojnog života, aktivno sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu svoje sredine.

Tekst/foto: Vladimir Protić