Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 14:44

Ronko: "Bolesno stanje gradske uprave i proračuna"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TISKOVNA KONFERENCIJA PREDSJEDNIKA ŽO SDP-a ZDRAVKA RONKA I OSVRT NA STANJE U GRADU POŽEGI -

POŽEGA - Predsjednik ŽO SDP-a Zdravko Ronko osvrnuo se tiskovnom konferencijom na „bolesno stanje“ što se tiče gradskog čelnika i njegove agresivnosti, nekontroliranog ponašanja, laganju i gruboj nekulturi, a posebno se osvrnuo na „bolesno stanje gradskog proračuna“. Posebno se očitovao radi prijetnje koju je dobio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća „da će mi polomiti dio tijela, moj, od Boga darovan kažiprst“ – ističe Ronko.

Ronko pita zašto i inače na sjednicama Gradskog vijeća nakon pitanja oporbenih vijećnika ili rasprave po pojedinim točkama slijede svakovrsna vrijeđanja, etiketiranja, ismijavanja, posebno SDP-ovih vijećnica.

- Nemate pojma o ničemu, ne lupajte gluposti, lupate kao otvoren prozor, skratite jezik da ga netko drugi ne skrati, ne sviđa mi se zelena boja vaše bluze, pomest ćemo vas pa će te manje laprdati. Sve je to izrečeno kroz zapanjujuću odsutnost samokontrole, burnu razdražljivost, silnu agresivnost i izljeve bijesa. Nije normalno – kaže Ronko, koji je prokomentirao i situaciju s ovrhom Porezne uprave. Po njemu cijeli problem je nastao zato što grad Požega nema novca na računu, ima ga tek kao manja općina Brestovac. Situacija s porezima dešava se svim lokalnim samoupravama tijekom cijele godine, s time da Porezna uprava takve povrate uzima iz prihoda 60 dana dok se ne namiri potraživanje, a tek ako se u tih 60 dana ne namiri iz prihoda grada od poreza, tek 61. dan skida novac s računa grada. Grad Požega očito u tih 60 dana nije imao dovoljne prihode po porezu. Naveo je i svoj primjer dok je bio gradonačelnik, grad Požega nije imao na računu nikad manje od 2 milijuna kuna, pa mu takve ovrhe od 238 tisuća kuna nisu predstavljale nikakav problem, čak što više imao ih je nekoliko godišnje kao i drugi gradovi i općine. Imala je općina Velika takav slučaj povrata od 700 tisuća kuna pa nisu pravili od toga problem.

Kad netko diže kredit od 35 milijuna kuna i daje za kamatu dodatnih 20 milijuna kuna, a nariče za 238 tisuća kuna Ronko ne shvaća, jer ako će to odvesti grad u bankrot, što će tek učiniti taj kredit. Nestabilnost u proračunu je zahvaljujući dilentantizmu ove gradske uprave, jer on kad je odlazio iz grada ostavio je na računu 4 milijuna kuna, te 15 milijuna kuna čiste dobiti u Tekiji. A naš jadni Gradski proračun, na što je spao - trojka ga svela samo na prikupljanje od prvog do prvog za uhljebarske plaće i hladni pogon, dok su proračunske investicije - nula, investicije iz sredstava ministarstava, javnih poduzeća, agencija i drugih asocijacija - nula, investicijska sredstva iz Europskih fondova - nula, sve u svemu jedno veliko ništa – istakao je Ronko koji smatra da su ove investicije – „trik i mazanje očiju građana“, a posebno branitelja kojima obećavaju braniteljski dom u staroj zgradi jaslica, veličine od 70 kvadrata.

Tekst/foto: Vladimir Protić