Utorak, 12 Travanj 2016 14:08

Ured državne uprave u Požegi pokušao osporiti rješenja o komunalnoj naknadi grada Požege

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROPUST U SLUŽBI DRŽAVNE UPRAVE -

POŽEGA – Iako je svoju Odluku o komunalnoj naknadi grad Požega donio još početkom prosinca prošle godine, 22. ožujka 2016. godine Ured državne uprave donio je uputu o potrebnoj izmjeni te Odluke, jer po njihovoj tvrdnji nije zakonito naplaćivanje komunalne naknade za pomoćne prostore i objekte. Navodi se kako će u suprotnom, predstojnica Ureda državne uprave IMG 6486gospođa Đurđa Babić biti primorana donijeti odluku o obustavi od primjene Odluke, što bi drugim riječima značilo da bi se trebalo poništiti gotovo 11 tisuća Rješenja o komunalnoj naknadi koja su dostavljena građanima.

- Žao mi je kada u gradu imamo puno radova i velikih projekata, još moramo javnost upozoravati na rad određenih službi u gradu, u ovom slučaju na rad Ureda državne uprave u Požegi jer se po drugi puta događa da iz ovoga Ureda dobivamo protuzakonite odluke, odnosno zahtjeve za izmjenu naših odluka koje su donesene na Gradskom vijeću. Postavlja se pitanje je li to slučajnost, neznanje ili nešto drugo – pita požeški gradonačelnik Vedran Neferović na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao, te novinare pozvao da svi zajedno posjete Ured državne uprave i informiraju se o tome. - Budući da već imamo iskustva s neprofesionalnim radom Ureda državne uprave u Požegi, za mišljenje smo pitali resorno IMG 6480Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje glasi ovako: „Mišljenja smo da Odluka o izmjeni i dopune Odluke o komunalnog naknadi u tom smislu nije nezakonita jer u istu nisu uvrštene tj. propisane građevine koje ne podrazumijeva Zakon o komunalnom gospodarstvu kod plaćanja komunalne naknade. Slijedom navedenoga, smatramo da nisu ispunjeni uvjeti za obustavljanje od primjene navedene Odluke“.

Nije ovo ni prvi slučaj da Ured državne uprave pokušava osporiti zakonito donesene odluke Grada Požege. Tako je dana 14. siječnja 2014. Gradu Požegi dostavljena obavijest kako sredstva koja Grad uprihoduje od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada također nisu raspoređena sukladno zakonu. I tada je Grad Požega mišljenje tražio od resornog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je 05. lipnja 2014. potvrdilo kako je odluka Grada donesena u skladu sa Zakonom i kako istu nije potrebno mijenjati.

- Povukao sam ovdje dvije paralele. Ako gledamo s političke strane, tada je ministrica iz druge političke opcije potvrdila da smo donijeli zakonitu odluku, sada kada je druga politička opcija također. IMG 6484Jedino što se ne mijenja su greške i gospođa Đurđa Babić koja potpisuje ovakva rješenja gdje nalaže nešto što uopće nije u skladu sa zakonom. Pitam se dokle i zašto – pitao je gradonačelnik Neferović i pozvao novinare da odu po odgovor na pitanje. Naravno da novinare na ulazu u Urede državne uprave nisu pustili, tako da je ušao samo gradonačelnik na ranije najavljen razgovor kod predstojnice Babić. Odgovor koji je dobio gradonačelnika je u potpunosti zadovoljio: - Radi se o propustu u službi. Zadovoljan sam što smo mi bili u pravu, no rekao sam kako želim drugačiji tretman prema Gradu Požegi, maksimalno profesionalan, bez političkih prepucavanja ili politiziranja kod stvari koje su bitne za funkcioniranje Grada, kao što sam rekao i prošloga tjedna za Poreznu upravu – ispričao je sažetak sastanka gradonačelnik Neferović.

Tekst/foto: Vladimir Protić