Srijeda, 15 Studeni 2017 09:53

Opremiti novi laboratorij za analizu tla

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POLJOPRIVREDNO PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA PRIPREMA PROJEKT ZA FINANCIRANJE PO NATJEČAJU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE -

POŽEGA – Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novi Natječaj vrijednosti 5 milijuna kuna, na koji se mogu prijaviti poljoprivredne škole i aplicirati do 500 tisuća kuna za svoj projekt. Poljoprivredno prehrambena škola u Požegi, kao jedna od većih poljoprivrednih škola koja provodi obrazovanje za 10 zanimanja u trogodišnjem i četverogodišnjem obrazovanju, a ove godine upisala je čak 6 kombiniranih razrednih odjeljenja sa preko 100 učenika. Škola obrazuje za agro-turističkog tehničara, prehrambenog tehničara, poljoprivrednog tehničara, poljoprivrednog firo-farmaceuta, mehaničara poljoprivredne mehanizacije, voćara-vinogradara-vinara, te zanimanja pekar i mesar za koja svi učenici mogu dobiti stipendiju. IMG 8209Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno prehrambene škole PožegaObrazuju i učenike s poteškoćama za zanimanja pomoćni cvjećar s vlastitom proizvodnjom cvijeća u plastenicima i pomoćni pekar. Škola ima pripremljeno nekoliko projekata s kojima su već aplicirali na otvorene natječaje, a najveći projekt je Centar za kompetenciju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji sa stočarskom i svinjogojskom farmom, preradom gotovih proizvoda voća, povrća i žitarica, hladnjačom i pakirnicom, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna. Za ovaj projekt još se traži potvrda i izvor financiranja, a kako kaže ravnateljica škole Marija Grgić, imaju spreman i projekt za ovaj novi natječaj.

- Razmišljali smo da prijavimo projekt novih voćnih nasada, jer nam se sada zemlja odmara dvije godine na dosadašnjem voćnjaku. U pregledu novog natječaja i uvjeta prihvatljivih troškova odlučili smo se da to ipak bude novi laboratorij za analizu tla, za koji imamo već uređen i adaptiran prostor. Treba nam svakako za naš novi Centar za kompetenciju, laboratorij za analizu tla i analitički laboratorij. Budući da se radi o ograničenim sredstvima do 500 tisuća kuna po školi, odlučili smo se za ovaj laboratorij čija oprema se vrijednosno uklapa u natječaj. Imamo kemijski laboratorij koji nam je potreban za obučavanje učenika – rekla je ravnateljica Grgić, koja dodaje da bi u novom laboratoriju osim za potrebe nastave radili analize tla za svojih 120 hektara koje imaju pod poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima, ali bi mogli pružati usluge i drugim korisnicima, a posebno ga koristiti kod obučavanja odraslih osoba, što je također predviđeno programom škole u suradnji s osnivačem Požeško-slavonskom županijom.

- Iako je djece sve manje naša škola je ove godine provela odličan upis učenika i popunila sva zanimanja i razredna odjeljenja, za razliku od poljoprivrednih škola iz regije koje su upisale samo dva ili tri odjeljenja. Mi svakako s našim Centrom kompetencija želimo privući i učenike iz drugih sredina na obrazovanje, ali i kroz naše nastojanje da sve što prođu kroz nastavu, prođu i na praktičnom radu, kroz vježbe. Za to su jako važni laboratoriji, jer moramo poštivati i nitratnu direktivu, smanjiti zagađenja, povećati prinose, a tu su važne analize kod prihrane, tretiranja biljaka, ratarskih i voćarskih kultura - kaže ravnateljica Grgić, te dodaje da im je požeško Veleučilište izradilo projekt podizanja novih voćnjaka s raznoraznim voćnim nasadima. Voćnjak ima puno novih nasada, za što će također trebati svi postojeći i novi laboratoriji za analize koliko utječu zaštitna sredstva, što to jedemo, vršiti kontrolu namirnica.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska