Petak, 10 Svibanj 2019 09:46

Pleternica ima u realizaciji 22 projekta vrijedna 350 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

“DANI OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA” U PLETERNICI OD 9. DO 19. SVIBNJA - 

PLETERNICA – Gradska knjižnica i čitaonica Pleternica bila je domaćin prezentacije projekata koji se trenutno provode u gradu Pleternici, u sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata“ koji se održavaju u cijeloj Hrvatskoj kroz 160 raznih aktivnosti. Djelatnici Poduzetničkog centra Pleternica i voditelji pojedinih projekata koji su trenutno u realizaciji promidžbenim materijalima i reklamnim artiklima skrenuli su pažnju svih nazočnih na same projekte.

Skup je pozdravila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić naglašavajući da Pleternica ima u realizaciji čak 22 projekta ukupne vrijednosti 350 milijuna kuna. – nekada smo bili zadovoljni s provođenjem 4 projekta godišnje, dok su drugi imali jedan ili niti jedan projekt. Već tada smo bili proglašeni gradom koji je prvi u Hrvatskoj po broju projekata u realizaciji iz EU fondova. Kada smo imali 10-tak projekata mislili smo da je to vrhunac, no evo danas Pleternica u realizaciji ima 22 projekta. No nije to slučajno nitko Pleternici dao, niti je to u Pleternicu palo s neba, to je samo rezultat velikog, ustrajnog i požrtvovnog rada na projektima, ekipe koja radi dan i noć, vikendima kada treba, i mi stalno ugovaramo nove projekte i povlačimo EU sredstva. U Poduzetničkom centru radi desetak osoba, no to je zapravo mala brojka, kada se uzme u obzir visina realiziranog iznosa od 350 milijuna kuna. Pitaju neki u kuloarima, da li je to previše projekata, a ja kažem da nije jer svi naši stanovnici u gardu i prigradskim naseljima zaslužuju da žive kao i ostali stanovnici Hrvatske i Europe.

Sve projekte koji su u realizaciji prezentirala je Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica. Najznačajniji projekt je Aglomeracija Pleternica vrijedan 230 milijuna kuna, zatim izgradnja Trga bećarca i zgrade muzeja u okviru projekta vrijednog 17 milijuna kuna, izgradnja Interpretacijskog centra Terra Panonica vrijednog 25 milijuna kuna, izgradnja E-inkubatora vrijednog preko 8 milijuna kuna, završeno Reciklažno dvorište vrijedno 2,4 milijuna kuna i projekti financirani iz Europskog socijalnog fonda kojim su zaposlene dugotrajno nezaposlene žene, njih preko 40, a koje se brinu za 300-njak osoba starije životne dobi, samce i narušenog zdravlja, ukupno vrijedni 7 milijuna kuna.