Breadcrumbs

Petak, 05 Srpanj 2019 09:41

Požeško - slavonskoj županiji i gradovima Požega i Pleternica te općinama Velika, Kaptol, Jakšić i Čaglin petica za transparentnost

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Institut za javne financije svake godine analizira transparentnost proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno županija, gradova i općina. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Institut je predstavio 3. srpnja ove godine rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5.

Požeško - slavonska županija za razinu transparentnosti u proračunskom razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019. godine dobila je čistu peticu što znači da na svojim mrežnim stranicama objavljuje sve potrebne i zakonima propisane dokumente.

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju studeni 2018. do kraja ožujka 2019. godine ocjenu odličan u Požeško-slavonskoj županiji dobili su i gradovi Požega i Pleternica te općine Velika, Kaptol, Jakšić i Čaglin. Ocjenom vrlo dobar ocijenjeni su Kutjevo i Lipik, a s ocjenom dobar Grad Pakrac i Općina Brestovac.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.