Petak, 13 Rujan 2019 12:38

Održan sastanak s predstavnicima Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom RH i udrugama s područja Požege

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - U Gradskoj vijećnici Grada Požege održan je sastanak predstavnika Grada Požege s predstavnicima Ureda pravobranitelja osoba s invaliditetom RH i predstavnicima udruga osoba s invaliditetom te udruga djece i roditelja s posebnim potrebama s područja Grada Požege. Na sastanku se razgovaralo o položaju osoba s invaliditetom u Požegi, djece s teškoćama u razvoju i njihovim problemima, pravima i mogućnostima.

Naime, u studenom 2018. godine u Osijeku je otvoren Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i tijekom prvih mjeseci rada zaprimljena su obraćanja osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju s područja grada Požege. Na sastanku su predstavnici Grada Požege predstavili aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom te izazovima s kojima se susreću prilikom provedbe istih, dok su predstavnici udruga također iznijeli svoju problematiku kako bi zajedničkim snagama pokušali doći do adekvatnih rješenja.

Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom otvoren je u Ulici Hrvatske Republike 5, Osijek, a pokriva područje pet slavonskih županija, među kojima je i Požeško – slavonska. Nezadovoljstvo osoba s invaliditetom zbog slabe dostupnosti usluga i nedovoljne informiranosti o pravima i mogućnostima, te načinima njihova ostvarivanja u dijelovima Hrvatske udaljenima od Zagreba, pokrenulo je već ranije inicijative da se osnivanjem područnih ureda pravobranitelj za osobe s invaliditetom približi osobama s invaliditetom u svim područjima Republike Hrvatske.

Budući da je područje Slavonije, Baranje i Srijema kroz dulje razdoblje izloženo nepovoljnim gospodarskim i demografskim trendovima, siromaštvu i depriviranosti, uslijed kojeg su osobe s invaliditetom dodatno marginalizirane, inicijativa da se upravo u Osijeku otvori prvi područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom potekla je prije nekoliko godina od strane organizacija i udruga osoba s invaliditetom. Ovu inicijativu podržala je i Osječko-baranjska županija. Osijeku kao najvećem gradu Istočne Hrvatske, osim Osječko-baranjske županije, gravitiraju još četiri slavonske županije: Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska u kojima danas živi više od 87.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Otvaranjem ovog ureda u Osijeku želi se potaknuti ravnomjeran razvoj resursa te doprinijeti većoj uključenosti, sigurnosti i izjednačavanju zaštite prava osoba s invaliditetom neovisno o tome gdje žive.