Petak, 13 Prosinac 2019 11:54

Usvojeni rebalansi i Proračun od 33,5 milijuna kuna za 2020.

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

15. SJEDNICA  GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA - 

KUTJEVO – Održana je 15. sjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva s čak 29. točaka dnevnog reda. Sjednici je nazočilo13 vijećnika, a bilo je samo jedno pitanje vijećnika, a završenoj analizi i utvrđivanju stanja zagađenja vode u Kutjevačkoj rici nakon početka rada nove vinarije za koju su građani tvrdili da ispušta veće količine otpadnih voda koje utječu na život flore i faune u potoku. Gradonačelnik Josip Budimir dao je odgovor da su upoznate s problemom mjerodavne službe i inspekcije Ministarstva zaštite okoliša koji je izvršio uvid, mjerenja i analizu a podatci se očekuju.

Najveći broj točaka dnevnog reda odnosio se na usvajanje predloženih 2. Izmjena i dopuna proračuna za 2019. godinu u kojima su se na prihodovnoj ili rashodovnoj strani korigirale pojedine stavke zbog nemogućnosti realizacije planiranim Proračunom. Sve su usvojene gotovo jednoglasno, a proračun je smanjen zbog ne realizacije projekata koji su bili planirani.

Posebnu pozornost izazvala je točka Odluka o kupnji nekretnine zgrade Kooperacije Kutjeva d.d. koju je posebno i kroz video prezentaciju pojasnio gradonačelnik Josip Budimir. Ova građevinska parcela u veličini od preko 9.000 kvadrata s pripadajućih10 zgrada i industrijskog dvorišta kupuje se da bi grad Kutjevo moglo realizirati već dugo najavljivani projekt „Kuća graševine“. Da bi uopće mogli aplicirati na taj projekt u sredstvima EU, procijenjene vrijednosti preko 50 milijuna kuna, prethodno moraju u vlasništvu imati nekretninu. Zbog veličine i zahtjevnosti cijelog projekta Grad Kutjevo je u ovo ušao zajedno sa Požeško-slavonskom županijom koja će snositi polovicu iznosa od 650 tisuća eura za kupnju zemljišta a plaćat će se kroz dvije godine beskamatno. Nakon Odluke o kupnji zemljišta slijede i ulaganja u projekte za cijeli kompleks koji će uz Kuću graševine imati i jednu Multimedijalnu dvoranu imati i hotel s smještajem i restoranom. Projekti za sve koštat će oko 7 milijuna kuna, a financirat će ih gard Kutjevo, županija i Ministarstvo regionalnog razvoja. Cijeli projekt mora se realizirati u vremenu od 7 godina.

Pojašnjenje gradonačelnika Budimira koji je iznio ozbiljnost situacije i veliku investiciju koja se u velikom i značajnom iznosu financira iz sredstava EU grad Kutjevo treba prihvatiti. – To je svakako najznačajnija investicija otkad postoji grad Kutjevo. To je dugoročna investicija i tko zna koja vlast u gardu, koji gradonačelnik i koje Gradsko vijeće će je završiti, no mi sada ne smijemo biti smetnja i zaustaviti ovaj projekt, nego mu dati punu podršku. Ovo je projekt koji će promijeniti vizuru grada, donijeti novi razvoj turizma i gospodarstva za koji smo se već ranije opredijelili, te ga svakako trebamo svi podržati – pojasnio je Budimir i dobio jednoglasnu odluku svih vijećnika za kupnju zemljišta i nastavak projekta „Kuća graševine“.

Vijećnici su nakon pojašnjenja gradonačelnika Budimira i uz nekoliko vijećničkih pitanja jednoglasno podržali i novi Proračun za 2020. godinu koji u planu prihoda ima 30,2 milijuna kuna, a u planu rashoda 33,5 milijuna kuna. Proračun uključuje u sebi Projekt gradnje novog Dječjeg vrtića u gradu Kutjevu. Manjak prihoda u iznosu 2,4 milijuna kuna u Proračunu nadomjestiti će se kreditnim zaduženjem u istom iznosu a odnosi se naudio koji financira grad za Dječji vrtić. Ovu Odluku su prethodno odobrili vijećnici svojim glasovima, a čeka se još odobrenje Vlade RH za kreditno zaduživanje. projekt vrtića sada može krenuti u potpunosti jer su riješeni svi izvori financiranja.

Gradonačelnik Budimir zahvalio se vijećnicima na dobrom i plodonosnom radu, podršci koju su mu iskazali vijećnici na njegovim planovima i prijedlozima Gradske uprave, a koje su svi vijećnici podržali, bez obzira na stranačku pripadnost. Gradonačelnik je najavio i tematsku sjednicu na kojoj bi se pokušali riješiti pitanja groblja, održavanja, a još više naplata grobljanske naknade za održavanje, da svi građani budu zadovoljni.