Četvrtak, 07 Svibanj 2020 09:49

Projekt ˝Zaželi i ostvari˝ - Dvije godine zajedništva i solidarnosti!

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

PLETERNICA -  Nakon dvije godine terenskog rada, brige i skrbi o osobama starije dobi program pomoći u kući kroz projekt „Zaželi i ostvari“ došao je svome kraju. Ovaj, preko 3 milijuna kuna, „težak“ projekt je uz dnevnu skrb o starijim osobama za rezultat imao mnoga osposobljavanja za zaposlenice.

- Ovaj projekt od velikog značaja za žene iznad 50 godina starosti koje teško dolaze do posla. Treba imati puno živaca, razumijevanja i morate ostaviti sve probleme iza sebe te doći neopterećeni kod korisnika. Osposobljavanje  koje sam prošla u sklopu projekta  nije bilo teško, a naučila sam neke specifičnosti u odnosu i pristupu prema starijim osobama – rekla je Marica Novinc, gerontodomaćica u projektu Zaželi i ostvari.

S njom se slaže i Marina Vučinić te dodaje kako je psihosocijalna podrška koju pružaju krajnjim korisnicima još važnija, jer su oni željni društva i imaju potrebu požaliti se o svojim dnevnim problemima da im bude lakše nositi se s njima.

- Jako sam sretna jer nam je kroz edukacije omogućeno i polaganje vozačkog ispita. Voljela bih da se ovaj oblik zapošljavanja nastavi i u narednom periodu kako bi nastavila raditi ovaj posao – zaključuje Marina.

Iako je program završio novi upiti i prijave svakodnevno pristižu, zainteresiranost i potreba ljudi za ovakvom vrstom pomoći je velika i dobro prihvaćena.

Lilja Šimunović koja je brinula za ukupno sedam korisnika ističe kako su radili sve ono što je u određenom trenutku bilo potrebno kako bi njihovi korisnici imali osigurano sve do ponovnog dolaska gerontodomaćice. - Donesem im drva, skuham, počistim. Odem im po lijekove i uputnice, u trgovinu po kruh i mlijeko. Postali smo kao mala obitelj – kaže Ljilja.

Zajednički zaključak svih je nada u nastavak projekta, ali i vremenskog okvira trajanja projekta jer potreba za ovakvom vrstom pomoći je trajna.

– Nadamo se kako će ovaj projekt prijeći u fazu programa i da neće biti vremenski ograničen kako ne bi bilo prekida u skrbi – zaključuju naše sugovornice.

Projekt ˝Zaželi i ostvari˝ financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.067.873,91 kn. Razdoblje trajanja projekta je 30 mjeseci. Nositelj projekta je Grad Pleternica, a partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Požega.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.             

lenta

Foto: arhiva