Srijeda, 10 Lipanj 2020 11:33

Ostvaruje se projekt koji su Požega i prigradska naselja čekali gotovo 40 godina

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

OBILAZAK RADOVA NA PROJEKTU POBOLJŠANJA VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE NA PODRUČJU AGLOMERACIJE POŽEGA - 

POŽEGA - Nastavljaju se radovi na projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Požega kojim se gradi i rekonstruira sustav odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Požega u vrijednosti od 91.739.804,27 kuna. Gradonačelnik Darko Puljašić, direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić i predstavnici projektnog tima Aglomeracije Požega obišli su radove iz Grupe 3 projekta koji se trenutno izvode u gradu Požegi, u dijelu Zrinske i Frankopanske ulice u dužini od 2.202 m, na dijelu državne ceste D38.

- Najzahtjevniji dio radova sada je ušao u grad Požegu, a radi se o rekonstrukciji postojećih kanalizacijskih mreža koje su starosti od 40 pa do čak preko 100 godina. Ukupno se radi oko 11 tisuća metara rekonstrukcije mreže što ima i svoju vrijednost od oko 40 milijuna kuna bez PDV-a. Imali smo velikih problema u ovom dijelu grada sa sustavom odvodnje koji zbog njegove starosti, no možemo reći da u ovom dijelu radovi jako dobro napreduju. – rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke Tekija d.o.o. te dodao kako se osim radova na rekonstrukciji postojeće kanazalicije izvode radovi na izgradnji novih sustava kanalizacije u naseljima koja do sada to nemaju – Marindvor, Kunovci, Štitnjak i Bankovci, te u na području Općine Velika, u naseljima Trenkovo i Trnovac. Na te nove kanalizacijske mreže u dužini od oko 19.800 metara bit će moguće priključiti oko 1300 domaćinstava.

- Zamolit ću naše drage sugrađane za malo strpljenja, da budu razumni i shvate kako radimo jedan iznimno važan i zahjevan posao. Zajedničkih snagama dovest ćemo na jednu primjerenu razinu sve naše ulice što naši sugrađani i zaslužuju. Hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu i brinu da ga završemo što kvalitetnije i bezbolnije. Ponosan sam što u mom mandatu završavamo nešto što je našim sugrađanima obećavano zadnjih 40 godina, ali i pozivam da se svi priključimo na tu kanalizaciju da taj veliki projekt u koji je uloženo mnogo ima svoj smisao. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Podsjetimo, projekt Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Predmetni radovi podijeljeni su u tri grupe, a odnose se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac. Projekt ukupne vrijednosti oko 167 milijuna kuna ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Agencijom za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) te Ministarstvom financija. Posredničku ulogu projekta obnašaju Hrvatske vode, a naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga. Projekt je većinski sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostali iznos financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode.