Ponedjeljak, 18 Prosinac 2023 13:14

Grad Pakrac dobitnik nagrade za razvoj poduzetništva „GLOBALLOCAL“ na Svjetskom kongresu poduzetnika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DUBROVNIK / PAKRAC - U Dubrovniku je održan 3. Svjetski kongres poduzetnika na kojem je sudjelovala i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević koja je u ime Grada primila prestižnu međunarodnu nagradu i priznanje „GLOBALLOCAL“ koja se dodjeljuje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe.

Nagradu je Gradu Pakracu dodijelila komisija koju čine 17 članova-stručnjaka iz 11 zemalja i kojom predsjedava prof. dr. emeritus Slavica Singer iz Hrvatske, a u konkurenciji su bila 102 kandidata iz 7 zemalja.

Nagrada- Velika je čast i zadovoljstvo biti izabran između svih predloženih kandidata te primiti ovu nagradu. Ona predstavlja veliko priznanje za sav naš dosadašnji trud, koji nije stigao preko noći već traje još od završetka Domovinskog rata. Smatram da ova nagrada, osim što je priznanje, je i obveza da u budućnosti kontinuirano radimo na razvoju poduzetništva, izjavila je gradonačelnica Blažević.

Tijekom Svjetskog kongresa poduzetnika održano je više različitih panela na kojima se govorilo o razvoju poduzetništva. Gradonačelnica Blažević je na jednom od panela prezentirala primjere dobre prakse, kao i suradnje lokalne zajednice i poduzetnika u Gradu Pakracu. Isto tako predstavila je tijek kontinuiranog ulaganja u zone, inkubatore, poduzetništvo i poduzetnike. Lokalno udruženje obrtnika istaknula je kao važnog partnera s kojim ima izuzetnu suradnju, ali su na svoj način i savjetodavno tijelo u kreiranju politika prema poduzetništvu.

Kako ističu organizatori Svjetskog kongresa poduzetnika cilj dodjele nagrada i priznanja “GLOBALLOCAL” je javno odati priznanje i široj javnosti skrenuti pažnju na posebno uspješne lokalne i regionalne zajednice te javne institucije koje u izazovima novog dinamičkog i zahtjevnijeg vremena, originalnim rješenjima i kreativnim mjerama  unaprjeđenja ambijenta, značajno doprinose ubrzanijem i održivom razvoju poduzetništva - kao temelja razvoja zajednice i čovjeka.

Inače, Grad Pakrac na čitav niz načina pomaže svoje gospodarstvo kroz Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva. - Najvrjedniji rezultati ovog Programa su svaka novootvorena i  očuvana radna mjesta, isto kao i svako novootvoreno poduzeće i obrt, ali i jačanje poslovanja postojećih poduzetnika i obrtnika,  izjavila je gradonačelnica Blažević.

Pakrac danas broji 7.095 stanovnika u kojem je registrirano 94 poslovnih subjekata (trgovačkih društava) i 129 obrta.