Srijeda, 07 Veljača 2024 10:04

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj posjetio Požeško-slavonsku županiju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Županica Antonija Jozić ugostila je Nj.E. Ruaidhrija Dowlinga, veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj te ga upoznala s razvojnim potencijalima županije. Istaknula je kako su se Hrvatskoj otvorile nove mogućnosti kada se prije deset godina pridružila u društvo država članica Europske unije, u kojemu se nalazi i Republika Irska.

psz005Veleposlanik Dowling tom prigodom istaknuo je sličnosti između Irske i Hrvatske s naglaskom na velike potencijale u poljoprivredi i očuvanje kulture do koje čvrsto drže oba naroda. Naglasio je kako je suradnja između Hrvatske i Irske iznimno važna jer se njenim njegovanjem ostvaruju pozitivni učinci za stanovnike obje države, a vezano uz to, iskazan je i interes za budućom suradnjom.

Osim razgovora o poljoprivrednim potencijalima i kulturi, na sastanku je bilo govora i o važnosti ulaganja u obrazovanje i IT sektor u kojima je Požeško-slavonska županija također posljednjih godina učinila velike iskorake.

- Mi smo zauzeli čvrsti stav da se želimo profilirati kao županija znanja i županija koja će nagrađivati izvrsnost naše djece i mladih. S jednim od najviših županijskih stipendija koje dodjeljujemo studentima, a isto tako i stipendijama koje dodjeljujemo svim učenicima prvih razreda Poljoprivredno-prehrambene škole, želimo potaknuti naše mlade da ostanu živjeti i raditi u svojoj županiji. S druge strane, prepoznati smo i u svijetu IT-a u kojemu je Lipik učinio veliki vizionarski iskorak uspostavom Centra za umjetnu inteligenciju koji u ovom trenu upisuje petu generaciju polaznika na što smo također izuzetno ponosni – rekla je Jozić.