Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 09:24

Svoj prvi rođendan obilježio Muzej bećarca - najraspjevaniji muzej u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLETERNICA - Najraspjevaniji muzej u Hrvatskoj proslavio je svoju prvu godinu uspješnog rada. Od veljače prošle godine kada je otvorio svoja vrata, Muzej bećarca posjetilo je preko 10 tisuća posjetitelja, a da je priča muzeja prepoznata, svjedoče i vrijedna priznanja koja je u svom dosadašnjem kratkom životnom vijeku dobio. U tom kontekstu, posebno se izdvaja godišnja hrvatska turistička nagrada u kategoriji kulturnog turizma te zlatna povelja u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ u sklopu Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske.

psz030Ravnateljica Javne ustanove Pleternica, Jasna Hoffmann, koja upravlja Muzejom bećarca i Interpretacijskim centrom Terra Panonica, zahvale je uputila svima koji su zaslužni za realizaciju projekta, ali i svima koji doprinose tome da Muzej bećarca živi iz dana u dan. - Volimo reći da ovaj muzej predstavlja jedno veliko zajedništvo, a to sve zahvaljujući svima vama i svim onim ljudima koji su sudjelovali u stvaranju ovog postava. Posebno hvala našoj županici i našoj gradonačelnici koje su uvijek uz nas i svim kolegama iz udruga, ustanova i tvrtki koji nas prate u svakom događaju. Hvala i našim djelatnicima koji s osmijehom, svaki dan dočekuju brojne posjetitelje i uspješno prezentiraju prirodnu i kulturnu baštinu ovog našeg kraja. Prvi koraci su najteži, ali sve je moguće i sve je puno lakše kada imamo sve te divne ljude koji nas podržavaju i koračaju zajedno s nama.

Izazovnu prvu godinu rada, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić ocijenila je izuzetno uspješnom, naglasivši kako su zadani ciljevi i realizirani. - Uspjeli smo sve ono što smo si zadali, dočekali smo velik broj posjetitelja, ali i velik broj Pleterničana koji s ponosom pričaju o Muzeju bećarca. Ostvarena je misija i vizija koju smo si zadali, a to je da muzej bude ključ dolaska u Pleternicu, koji će privući nove goste, koji će ovdje boraviti i uživati kod naših subjekata i time se ostvaruje učinak na cijelo gospodarstvo. Vjerujem da se vidimo i nagodinu s još većim brojkama, hvala vam svima i nadam se da ćete ostati dragi gosti muzeja i u godinama pred nama.psz022

Realizacija ideje o Muzeju bećarca trajala je punih deset godina i u nju je uključen velik broj dionika iz cijele Hrvatske, kako bi postav, na najbolji mogući način prezentirao bogatstvo Slavonije, Baranje i Srijema koje se nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

- Uvjerena sam da u trenucima kada se bećarac upisao na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, ni pojedinci koji su zaslužni što je pronašao svoje mjesto na jednom takvom reprezentativnom popisu, nisu mogli ni sanjati da bi jedan grad u Slavoniji na ovakav način, materijalizacijom bećarca kao nematerijalne kulturne baštine, mogao odati ovakvo priznanje. Uistinu sam ponosna da je to Pleternica i Slavonija i ponosna sam što je ovaj projekt jedan od projekata iz Programa Slavonije, Baranje i Srijema, ostvaren zahvaljujući velikoj podršci Vlade Republike Hrvatske. Ovoga projekta ne bi bilo bez svih ljudi dobre volje, bez vas koji baštinite bećarac, koji živite bećarac i pjevate ga svaki dan, u svim prigodama, prilikama i neprilikama – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.