Ponedjeljak, 11 Ožujak 2024 15:01

Najzanimljiviji dio obilježavanja Dana grada Požege i Grgureva očekuje nas u subotu 16. ožujka na ulicama i trgovima grada

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA -  Ove godine najveći i inajinteresantniji dio proslave Dana grada i Grgureva za Požežanke i Požežane održat će se u subotu 16. ožujka. Sve započinje Svečanim mimohodom povijesnih postrjbi od 10,30 sati od Željezničkog kolodvora, do Trga 123. brogade gdje će biti položeni vijenci uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a onda od 11,00 sati na Trgu sv. Terezije započinje svečani postroj dvadesetak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Nakon polaganja vijenca podno spomenika fra Luki Imbrišimoviću bit će ispucan plotun iz topova, mužara, kubura i pistola u čast bitke koja je ove krajeve oslobodila od Osmanlija. Smotru svečanog postroja povijesnih postrojbi izvršit će požeški gradonačelnik dr. sc. Željkjo Glavić.

Od 12,00 sati nastavak programa obilježavanja odvija se na Trgtu. sv. Trojstva, na sreduišnjem dijelu kroz Projekt "Zeleno-plavo" i Grgurevski sajam, koji zajedno organiziraju TZ grada Požege i Udruženje obrtnika Požega. -  16. godinu za redom organiziramo projekt gospodarske manifestacije „Zeleno – plavo“. Za promoviranje hrvatskih autohtonih proizvoda ove godine prijavilo se 234 obrtnika iz cijele Hrvatske, na kojem sudjeluje 15 obrtničkih komora i 24 udruženja. Sudionici nam dolaze iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Šibenika, Splita, Zadra, Rijeke i Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora je ovaj Projekt je ocijenila kao najveću gastro-manifestaciju u svojoj organizaciji – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Požega Željko Pojer.

Osim štandova obrtnika posjetitelje i građane očekuju i štandovi sa ponudom domaćih podutnika, obrtnika , OPG-a i proizvođača autohtone hrane, pića, suvenira, nakita i dr. - Grgurevski sajam trajat će tijekom cijeloga dana na Trgu Svetog Trojstva i predstavit će se više od 40 izlagača iz cijele Slavonije, ali i šire. U zabavnom dijelu programa ove godine će nam se pridružiti Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci, a bit će to prilika i za nastupa Folklornog ansambla Požega i KUD-a Požeška dolina – najavila je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Kada se već zahukta sajamska ponuda i ponuda "Zeleno-plavo" na Trgu sv. Trojstva nas očekuju nastupi gradskih KUD-ova FA "Požega" i Požeška dolina" a u produžetku dana na velikoj pozornici koncerti Slavonskih dukata, a nakon njih na pozornici će nastupiti Tamburaški sastav "Šokci".