Petak, 20 Veljača 2015 10:20

Gosti branitelji iz šatora u Savskoj

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

U PAKRACU ODRŽANA TRIBINA „ZAŠTO BRANITELJI PROSVJEDUJU“ -

 PAKRAC - Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik organizirala je tribinu „Zašto branitelji prosvjeduju“? Govornici na tribini su bili Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije RH i Ante Deur, predsjednik Zbora udruge veterana IMG 2933hrvatskih gardijskih postrojbi. Sportsku dvoranu u Pakracu je popunilo između 200 i 300 građana Pakraca, Lipika te iz okolnih županija.

- U sat i trideset minuta govora i komentara zbilja se nije čulo ništa novo. Odnosno sve je vidljivija politička logistička potpora i sprega s prosvjednicima iz Savske 66. Pomalo iznenađen zašto tribina nije organizirana u novoj gradskoj vijećnici Pakrac? Ali kada sam vidio raširene zastave bilo je jasno da se htjelo napraviti malo spektakla. Izgleda da je bilo malo dragovoljaca mladeži HDZ-a za držanje zastava pa su morali uskakati i malo vremešni veterani. Nije bilo mnogo branitelja iz Pakraca i Lipika. Maksimalno 50 članova iz raznih Udruga – kaže sudionik tribine Gordan Vukić iz UDVDR Pakrac.

Bio je upečatljiv izostanak predsjednika časničkog zbora Pakrac-Lipik koji je član vladajuće stranke, a nisu bili prisutni ni mnogi organizatori obrane Pakraca i Lipika iz 1991. god. Rinaldo Hrastić, HDZ-ov veteran iz 1991. podržava prosvjede jer kaže da je loš položaj branitelja općenito ali da su branitelji u Pakracu dobro zastupljeni u svim porama društvenog života grada. Dodaje da treba izjednačiti IMG 2981prava i među samim braniteljima. Božidar Lujanac, zapovjednik 1. voda badljevačke čete ZNG-a, također podržava prosvjed ali je po njemu najveći problem veliki broj udruga gdje se gledaju parcijalni i pojedinačni interesi.

Moderator tribine bio je Stjepan Grgić, predsjednik županijske HVIDR-e. Kratkim pozdravnim govorom obratili su se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Pakrac Davor Huška - Mi smo 23. grad u Hrvatskoj u kojemu je održana ova tribina i vjerujemo kako će sada ljudima biti puno toga jasnije. Osobito i jer su mogli nakon uvodnih izlaganja postaviti pitanja gostima i dobiti dodatna objašnjenja. A svi oni su još jednom jasno istakli kako branitelji ne traže nikakav dodatni novac, nikakva dodatna prava. Oni se samo bore za dignitet Domovinskog rata i bore se protiv toga da im se stečena prava neprestano ukidaju, osobito su protiv izjednačavanja sa civilnim žrtvama.

Tekst: G.V. i V.M. Foto: G.V.