Srijeda, 12 Kolovoz 2015 13:13

Briga za 46 korisnika samaca staračkih domaćinstava

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRAD POŽEGA DOBIO PROGRAM „POMOĆ U KUĆI“ -

 POŽEGA – Od prošlog tjedna Grad Požega je započeo s provođenjem novog programa „Pomoć u kući“ u kojemu su korisnici 46 samaca u staračkim domaćinstvima. Projekt je pokrenut u suradnji s IMG 7713Zavodom za zapošljavanje u cilju zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba i pružanja potrebne pomoći za potrebite građane.

 - Kroz ovaj projekt zaposlili smo deset geronto domaćica, jednog pomoćnog radnika i jednog koordinatora programa, a za sada usluge u svakodnevnom životu pružaju za 46 staračkih domaćinstava. Projekt će trajati 6 mjeseci, a zaposleni imaju osobni dohodak od 3.500 kn bruto, a sredstva osigurava Zavod za zapošljavanje. Interes je velik i nadam se da ćemo i budućnosti organizirati ovakve projekte jer su prijeko potrebni. Nazočnost tih ljudi i pomoć koju pružaju za korisnike puno znače, a samcima puno znači i sam razgovor s djelatnicima – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović za obilaska domaćinstava kojima se pruža pomoć u kući. On je tom prilikom sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mario Pilonom uručio i poklon pakete osnovnih namirnica za domaćinstvo.

IMG 7720Danici Milivojac, 84-godišnjakinji koja je teško pokretna nakon prometne nezgode ova usluga znači puno. – Pripremili su mi drva za zimu, pomognu mi spremiti u kući, donesu mi namirnice iz trgovine, a puno mi znači što imam i s kime popričati. Na štakama sam od 96. godine nakon prometne, imam uklještenje kralježnice i teško se krećem, pate me i ovih nekoliko stepenica da izađem u dvorište. Zadovoljna sam i svakome bih preporučila ovu uslugu koju nam osigurava grad Požega – istakla je Danica, koja je prije plaćala uslugu brige i spremanja u kući, no sa malom mirovinom to si nije mogla osigurati stalno.

 Prilikom odabira geronto domaćica nastojalo se osigurati osobe iz bliže okolice, iz kvarta koje poznaju domaćinstva, a i korisnici poznaju njih jer je tu bitno obostrano povjerenje. – Uz geronto domaćice kroz program ćemo osigurati i pet njegovateljica koje će se brinuti za zdravstveni aspekt korisnika. Htjeli smo tu zaposliti medicinske sestre, ali to je zanimanje kod nas trenutno deficitarno i IMG 7723nema nezaposlenih, pa smo se odlučili za njegovateljice kojih imamo osposobljenih i nezaposlenih. Projekt kreće uskoro nakon popunjavanja djelatnika, a mogu se javiti još i domaćinstava koja nisu obuhvaćena ovom pomoći u kući – rekao je dogradonačelnik Darko Puljašić.

 Geronto domaćice Željka Blatančić i Mirjana Drlić Gajić su zadovoljne što su dobile posao, a zadatci im nisu preteški. – Korisnici nisu zahtjevni, pomognemo im u kući sve što treba, donesemo lijekove, namirnice, pospremimo, a najviše su zadovoljni što sa njima možemo popričati za to vrijeme.

Tekst/foto: Vladimir Protić