Četvrtak, 12 Studeni 2015 12:45

Grad Pleternica dobio nagradu u projektu “Pametni gradovi - gradovi budućnosti“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TITULU „SMART CITY“ ZBOG ENERGETSKE NEOVISNOSTI GRADA -

Jedini grad u hrvatskoj koji ima u svom vlasništvu hidrocentralu i nekoliko solarnih elektrana

PLETERNICA – Jedan je od pet hrvatskih gradova koji su dobili nagradu u projektu „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“ a jedini u kategoriji „Proizvodnja i inovativni pristup obnovljivim izvorima energije“ je grad Pleternica. „Poslovni dnevnik“ osmislio je i pokrenuo ovaj projekt kako bi promovirao izvrsnost i inovativnosti “smart city” i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i istaknuo nužnost IMG 6460podizanja opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika hrvatskih gradova.

Koncept pametnih gradova „smart city“ skup je multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja, te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika.

Kako bi se mogli natjecati, potencijalni sudionici morali su biti predstavnici hrvatskih gradova ili pak predstavnici drugih poslovnih i administrativnih tijela osnovanih ili u vlasništvu gradova te nominiranih s njihove strane. Od 1. lipnja do 1. listopada trajala je procjena projekata.

- Mi smo se prijavili s projektom izgradnje naše hidroelektrane u kategoriji Pametni okoliš i dobili iznimno priznanje uz grad Rijeku, Koprivnicu, Dubrovnik i Jastrebarsko u drugim kategorijama. Grad Pleternica već dugi niz godina radi na projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije i da je grad Pleternica jedini grad u RH koji u vlasništvu ima hidroelektranu. Započela je punu proizvodnju u IMG 6464ožujku 2013. godine i od tada stvara prihode od prodaje električne energije koje mi koristimo kao javna sredstva za druge projekte. Trenutno sredstva koristimo za izgradnju druge hidroelektrane na rijeci Orljavi, koja je u fazi ishođenja dozvole glavnog projekta i u proljeće kreće gradnja – rekla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja je izuzetno ponosna na nagradu. Projekt „Smart City“ obuhvaća cijelu Europu i u njemu se trenutno nalazi 8.000 gradova.

- U strategiji razvoja grada Pleternice zadali smo si cilj da do 2020. godine budemo energetski neovisan grad po pitanju potreba energije. Onu energiju koja nam treba za javnu rasvjetu grada Pleternice i 37 pripadajućih naselja, energiju za potrebe svih javnih zgrada, knjižnice, vrtića, mjesnih domova, mi želimo dobiti iz obnovljivih izvora i da budemo energetski neovisni – dodaje gradonačelnica Jozić, koja ističe da već sada s proizvodnjom od 965 tisuća kilovat sati električne energije pokrivaju gotovo sve troškove za javnu rasvjetu, a da će sa drugom elektranom pokriti i sve ostale troškove električne energije. Grad je već izgradio i dvije solarne elektrane koje snabdijevaju Poduzetnički centar i poduzetnički inkubator, Gradsku knjižnicu i čitaonicu a još jednu solarnu elektranu postavljaju i na dječji vrtić, koji je PC077680također veliki potrošač električne energije.

Hidroelektrana snage 220 KW svojom proizvodnjom predstavlja financijskim kapital gradu Pleternici, a istovremeno je u funkciji smanjenja emisije CO2, koje je u 2014. godini iznosilo 362,9 t CO2, jer proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, hidroelektrana direktno utječe na smanjenje onečišćenja okoliša.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić / Alen Protić