Utorak, 17 Studeni 2015 15:59

Mogućnosti otvaranja i razvoja malih kampova u kontinentalnom dijelu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ORGANIZIRALA SPECIJALIZIRANU RADIONICU -

POŽEGA – U suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske i podršku Županijske gospodarske komore Turistička zajednica Požeško-slavonske županije organizirala je specijaliziranu radionicu namijenjenu potencijalno zainteresiranim poduzetnicima za otvaranje kampova ili kamp odmorišta. Temu Mogućnosti otvaranja i razvoja malih kampova u kontinentalnom dijelu IMG 6653RH došli su poslušati vlasnici turističkih agencija, turističkih imanja, većih ugostiteljskih objekata i prenoćišta, djelatnici lokalne uprave, parka prirode i drugi s područja Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, kako bi se upoznali s mogućnostima i načinima otvaranja malih kampova.

- Kampovi i kamp odmorišta su kategorije koje su itekako zanimljive u kontinentalnom dijelu, pa je stoga i velik odaziv na ovu radionicu. U našem dijelu kontinenta, posebno istočnom dijelu Hrvatske nije razvijeno, ali ima potencijala. Već ranije smo s nekim turističkim subjektima razgovarali o tome i pokazali su određeni interes, pa će im ova radionica dati dodatne informacije. Nadamo se da će privući ulagače u kampove i kamp odmorišta jer struka kaže da je iznimno kvalitetno i privlačno za kamp turiste, za koje znamo da su izuzetno poželjna turistička skupina – istakla je Maja Jakobović, direktorica TZ županije.

- Kamping u Hrvatskoj je značajan, jer na njega otpada 26% noćenja koja se ostvare u RH. Činjenica je da od tih velikih brojki manje od 2% odnosi se na kontinent. U cijeloj Europi kontinentalni kampovi su vrlo razvijeni, pa u Francuskoj, koja ima i Mediteran, živi kao i Hrvatska od kampova na moru, ima ukupno 8.000 kampova, ali se 80% kampova nalazi na kontinentu. Hrvatska ima tek nekoliko kampova na kontinentu, a mi kao udruženje uz potporu Ministarstvo turizma imamo tu obvezu da promoviramo razvoj kampova na kontinentu kao jedan segment koji je za Hrvatsku danas neiskorišten. Ti ljudi postoje, oni troše u cijeloj Europi a u Hrvatsku ne dolaze. Moramo to otkriti, razviti i predstaviti tržištu, kao zemlja koja ima IMG 6654kampove i na kontinentu i koja ima što ponuditi takvim gostima – istakao je Adriano Palman, voditelj ureda KUH-a.

Već niz godina tom idejom se vodi Turističko imanje Zlatni lug, a već je ishodilo i dozvole i građevinsku dozvolu za gradnju. Jedino što čekaju da pokrenu ulaganje su potpore od Ministarstva turizma koje uskoro očekuju. – To više nije samo ideja jer smo se približili realizaciji jednog kamp odmorišta na lokaciji Zlatnog luga, i to na jednom višem nivou. Imali smo saznanje da smo upravo na ruti kamperima koji iz srednje i sjeverne Europe idu na odmor prema Grčkoj, Turskoj. Kamperi su turisti koji su izuzetno bogati i godišnje provedu i do 6 mjeseci u svom vozilu – kamperu. Na toj ruti ostaju i više dana na interesantnim lokacijama koje nude sadržaje. Građevinsku dozvolu smo dobili prije godinu dana, kandidirali smo za sredstva iz Europskih fondova, morali smo u međuvremenu izvršiti preregistraciju s OPG-a na Turističko imanje Zlatni lug. Ukoliko uskoro dobijemo ta sredstva spremni smo za 6 mjeseci sve završiti i već u slijedećoj godini kamp odmorište bi bilo u funkciji. Izgradili bi 19 mjesta za kampere, a možemo odmorište proširiti i na kamp. Lokacija je na samom turističkom imanju, od slijedeće godine bilo bi u funkciji i jezero za kupanje. Tu je i Park prirode Papuk koji je interesantna za turiste, naša bogata povijest ali i naše vinske ceste i vinski podrumi i vinari – rekao je Thomas Heinz Pandžić, vlasnik Zlatnog luga.

Tekst/foto: Vladimir Protić