Utorak, 04 Listopad 2016 10:44

Požega će ugostiti 500 džudaša iz europskih zemalja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NAJAVLJEN 19. MEĐUNARODNI JUDO TURNIR POŽEGA 2016. -

POŽEGA - Tradicionalni 19. Međunarodni Judo turnir Požega 2016. godine održava se ovog tjedna, u subotu 8. listopada u organizaciji Judo kluba Požega. Sportski je to kolektiv koji je prošle godine obilježio i 30 godina svoga postojanja, aktivnog i uspješnog rada. Osim odgajanja stotina i stotina djece u sportskom duhu, odlasci na natjecanja diljem cijele Hrvatske i Europe, preko 200 osvojenih pehara koji krase njihove prostorije, tisuće osvojenih pojedinačnih zlatnih, srebrnih i brončanih medalja svakako su veliko priznanje. Čast i priznanje iskazuju im i veliki broj džudaša dolaskom na njihov turnir u Požegi.

IMG 5114- Naš 19. Međunarodni turnir „Požega open“ održat će se u dvorani „Tomislav Pirc“, a kao takav poznat je već u cijeloj Europi. I ove godine imamo najavljeno 500-njak sudionika iz 12 zemalja, a turnir je za sve posjetitelje besplatan, pa ja pozivan sve Požežane da nas dođu posjetiti i uživati u borbama naših i stranih džudo boraca – pozvao je dopredsjednik Judo kluba „Judokan“ Željko Begović, koji dodaje da je to svakako najtrofejniji klub u našoj županiji, koji je osvajao priznanja na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima.

- Ja sam odnedavno postao dopredsjednik kluba. Znao sam da će biti teško, ali sam prihvatio izazov zbog djece i mladih. Prvi korak je bio izbaciti politiku iz sporta s čime su se svi članovi složili i sada svi radimo složno u korist kluba. Cijelu godinu odlazimo na gostovanja i turnire, te sada moramo uzvratiti primljeno gostoprimstvo. To nije jednostavno, jer organizacija ovako velikog sportskog događaja u našem gradu je zahtjevna i ima svoju cijenu. Poslali smo zamolbe za pomoć na više mjesta, od županije, gradova, poduzeća i obrtnika. Nadamo se pomoći i unaprijed se zahvaljujemo svima koji će nam na bilo koji način pomoći. Pošto je financijska situacija u gradu Požegi jako loša, gradonačelnik je rekao da ne može pomoći niti jednom kunom, pa smo prisiljeni pomoć tražiti od drugih. Svima ćemo uputiti zahvalnicu kao uspomenu na taj događaj, jer mi ćemo pokušati ostaviti najbolji dojam na naše goste, pokazati da je naš grad stvarno „prijatelj djece“ – kaže Begović koji dobro zna da je sport jedan od temelja odgoja djece, u kojemu djeca stvaraju dobre i zdrave društvene navike, izrastaju u zdrave i poštene članove društva, buduće roditelje. Kako i njegovi unuci treniraju i već se natječu u džudu, za njega je to samo jedan poticaj više da se angažira još više i pomogne klubu.

- Djecu treba motivirati i stvoriti uvjete da treniraju, pa i oni koji nemaju novca za to. Kod nas roditelji snose većinu troškova, jer ne žele svoju djecu prepustiti kompjuteru i ulici. Znamo da oni vrlo lako postaju plijen kafića i dilera. Svjedoci smo i odlaska mladih obitelji u inozemstvo jer sve teže se živi. Napravimo nešto da djeca imaju normalne uvjete za bavljenje sportom jer smo im mi stariji to dužni osigurati – kaže Begović, koji se zahvaljuje medijima i tjedniku Kronika požeško-slavonska koji uvijek daje podršku svim sportašima i redovno izvještava o uspjesima džudaša u svijetu. Pozvao je župana, gradonačelnike i načelnike, te ostale političare da bez obzira na stranačku pripadnost dođu na turnir i podrže mlade natjecatelje u njihovim borbama.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija