Ponedjeljak, 20 Kolovoz 2018 10:27

Ptičari iz cijele zemlje u veličkom polju krenuli u odstrel prepelica

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKA / POŽEGA – Kinološka udruga Požega bila je na terenima županijskog lovišta Velika tamošnjeg lovačkog društva „Lapjak“ domaćin Nacionalnog ispita pasa ptičara u polju odstrelom na prepelicu, te Kinološkog lovnog kupa „Sveti Hubert“. Sudjelovalo je 18 pasa s područja naše zemlje, a ovaj ispit bio je vjerna preslika lova s naglašenim elementima lovačkih pasa natjecateljskog duha.

U kategoriji engleskih ptičara Pointer Soni Rajkal vlasnika Ivana Medveda iz Brodskog Stupnika je pobjednik.

Među ostalim ptičarima prvoplasirana je Dalila (francuski breakfranches) uzgajivača Ivice Petrovića iz Velike Gorice sa ocjenom odličan, drugi je sa istom ocjenom beauty mali mister Lander vlasnika Hrvoja Korova iz Požege, te treći njemački oštrodlaki ptičar Zila od Postića vlasnika Zorana Postića iz Velike Gorice. Pobjednici su dobili pehare iz ruku Marina Đurića, predsjednika „Lapjaka“ i Danijela Gelenčira, predsjednika Kinološke udruge Požega koji je pozdravio sudionike, a među gostima je bila i svjetska prvakinja Nikolina Postić iz Velike Gorice.

- Ocjenjivali smo pripadnost pasmini, stil, način i temperament psa, zatim suradnju s vodičem, opću korisnost psa, način primanja informacija, markiranje i stajanje, te mirnoću na polet i odstrel divljači, način donošenja i predaje divljači lovcu itd - istakao nam je Dalibor Pešutić iz Lužana, predsjednik ocjenjivačkog suda i delegat Hrvatskog kinološkog saveza, a u radu mu je pomagao sudac Nenad Vujanović iz Petrinje.

Sudionici su pohvalili dobre terene za ovakve priredbe, te izvrsnu organizaciju požeških kinologa.

Priredba se nastavlja ove nedjelje kada se u veličkom lovištu održava Kinološki lovni kup „Sv. Hubert“ kojom prilikom će se ocjenjivati i pas i lovac.

Tekst: J.T. Foto: D.M.