Četvrtak, 23 Svibanj 2019 08:44

Otvorena sezona lova na varganje

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA GLJIVARSKOG DRUŠTVA POŽEGA -

POŽEGA - Na godišnjoj skupštini Gljivarskog društva Požega otvorena je gljivarska sezona 2019. s prezentiranim prvim ubranim varganjem u Požeškom kraju, kojeg je ove godine donio član društva Zorko Krip.

Za dostavljen prvi varganj Gljivarsko društvo svake godine dodjeljuje priznanje sretnom beraču i knjigu o gljivama Požeškog kraja.

Gljivar Zorko Krip je izjavio da je na padinama Požeške gore 19. svibnja u hrastiku u gustoj mahovini, na strmini pronašao lijep veliki primjerak proljetnog varganja te uz njega jedan stari. Vjerojatno se radi o gljivi koja je krenula početkom svibnja, ali je razvoj poremetio hladni val vremena.

U Gljivarskom društvu ističu da je za očekivati dobru gljivarsku sezonu koja bi trebala početi s prvim danima lipnja. 

Kiše je bilo dovoljno i ako se dogode toplije noći u našim gorama (Papuk, Psunj, Krndija, Dilj, Požeška gora), koje su poznate kao jedno od najznačajnijih gljivarskih područja Hrvatske, ove godine brojnih vrsta gljiva neće nedostajati.

Tajnik društva Goran Urh svim članovima društva uručio je dozvole za prikupljanje sporednih šumskih proizvoda Uprave šuma Požega i članske iskaznice, kako bi sakupljanje gljiva bilo u skladu sa propisima i pravilima.

Na skupštini društva odlučeno je da će u Gljivarsko društvo biti primljeni sudionici u projektu Mladi čuvari prirode i mladi požeški izviđači.