Subota, 19 Listopad 2019 08:54

Berbom vinograda na Trgu Graševine u Kutjevu vinari obilježili završetak berbe grožđa

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KUTJEVO -  Sada već tradicionalnom berbom na jedinstvenom Trgu graševine u Kutjevu, članovi Udruge Kutjevački vinari obilježili su završetak berbe grožđa. Članovi udruge imaju svaki po jedan čokot u gradskom vinogradu koji krasi kutjevački Trg graševine i po tome su ponovno jedinstveni u svijet. Svi zajedno orežu ga o Vincelovu i zaliju trsove starim vinom, brinu se tijekom godine o njegovom stanju, a svake godine izaberu i novog vincilira koji vodi brigu o vinogradu. Treba ga zaštititi od bolesti, vezati lozu, prihranjivati, ali i čuvati grožđe od „štetočina“.

Berbu na ovom pokaznom vinogradu organizirao je predsjednik Udruge Ivan Grgić i ovogodišnji vincilir Gojko Soldo. Oni su se pobrinuli da dođe što više berača, za škare i kašete, dovoljno vina da rabota ne ostane žedna, ali i za dobru tamburašku glazbu. To su odlično odradili mladi tamburaši De Gotho. Sve uzvanike, ali i berače, članove udruge podržali su u njihovoj aktivnosti, zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar i zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović.

Nije ove godine, kao niti u svim ostalim vinogradima Kutjevačkog vinogorja bila rekordna berba, grožđa je ove godine bilo manje, iako je cijela vinogradarska godina bila dobra. No kako kažu vinogradari, „berba je bila kratka, ali slatka“ sa odličnom kvalitetom grožđa,koju će iskusni podrumari u svojim vinskim podrumima pretvoriti u vrhunske kapljice.

Da bi i slijedeće godina bila dobra, trebalo je ovaj završetak dostojno proslaviti, uz dobar zalogaj i brojna vina, jer su na stol svi vinari donijeli svoja ponajbolja vina. Za slijedeću godinu izabran je novi vincilir, mr. sc. Josip Mesić, profesor na Veleučilištu u Požegi, na studiju Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, koji je ocijenjen kao najbolji kandidat, koji će se vrsno i zdušno brinuti za ovaj zajednički vinograd.