Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 09:23

Martinjskoj ceremoniji krštenja mošta nazočilo najviše planinara iz Hrvatske i susjednih država

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KUTJEVAČKO MARTINJE JE PROSLAVLJENO NA PREPUNOM JEDINSTVENOM U SVIJETU TRGU GRAŠEVINE UZ PEČENOG VOLA -

KUTJEVO – Na Trgu graševine u Kutjevu, jedinstvenom u cijelom svijetu, ponovno se okupio veliki broj posjetitelja, od kojih su u najvećem broju bili planinari, koji su nazočili tradicionalnoj pučkoj ceremoniji krštenja mošta i rađanju novog mladog vina. Kutjevačko Martinje postalo je zaštitni znak i jedno od najvećeg okupljanja IMG 4097planinara, kako iz Hrvatske, tako i iz susjednih zemalja. Na tradicionalni izlet u Kutjevo dođe 100-njak planinarskih društava i tisuće planinara, koji u tijeku dopodneva hodaju po nekoliko planinarskih staza kroz vinograde i po obroncima Krndije. Ove godine sve je malo pokvarila kiša, posebno planinarski doručak koji su za sve planinare pripremili vrijedni članovi kutjevačkog HPD Vidim. To je pravi domaći slavonski doručak s kruhom i masti, čvarcima, krvavicama, švarglom. Zbog kiše su reducirane i staze, tako se hodalo po dvije kraće staze jer su uvjeti za penjanje bili otežani.

Po povratku s planinarenja za sve planinare kutjevački vinari su priredili Dan otvorenih podruma, gdje su se mogla kušati ponajbolja vina, te i kupiti po koja butelja. Na Trgu graševine odvijao se kulturno-umjetnički program u kojemu su se smjenjivali tamburaši, De Gotho, ženske tamburašice Liberta, TS Bisernica i TS Posegana. Uz veliku ugostiteljsku ponudu kao poseban specijalitete i ove godine bio je vol na ražnju težak 500-njak kilograma kojega su pekli majstori ugostiteljstva Kutjeva d.d. Sve okupljene posjetitelje i planinare pozdravili su s velike pozornice predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar. Program je vodio već prokušani voditelj Boris Benčić, poznat i kao pjevač, koji je i zapjevao na pozornici uz tamburaše.

Glavni događaj Martinja u Kutjevu na kojem glavni događaj stari i tradicionalni ceremonijal ovaj puta vodio je vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vladimir Bauer uz vinskog ministranta Uroša Svitlicu. Ove godine vinski kum je bio Ivica Nikolić iz kutjevačkog planinarskog društva, koji se pokazao kao zaigrani, ali i žedan kum, koji je naiskap u nekoliko trenutaka popio pun pehar mladog vina. Ovaj šaljivi ceremonijal krštenja mošta izazvao je veliku pažnju i IMG 4141zainteresiranost posjetitelja koji su ispunili Trg graševine do posljednjeg centimetra, ali i aktivno sudjelovali u njemu odgovarajući na pitanja vinskog kardinala, te zajedno s njim svi na kraju nazdravili s punim čašama mladog vina.

Na trgu je bilo postavljeno i tridesetak štandova na kojima su se mogli kupiti proizvodi OPG-a obrtnika i proizvođača autohtone hrane, pića, suvenira i ostalog. Svoje štandove sa vinima za kušanje i prodaju postavilo je i desetak članova Udruge Kutjevački vinari ali i najveći vinar Kutjevo d.d. Organizatori TZ Grada Kutjevo, HPD „Vidim“ Kutjevo i Udruga „Kutjevački vinari“ uz pokrovitelja Grad Kutjevo, dobro su organizirali cijelu manifestaciju i dostojno uz brojne goste obilježili Martinje i pokrstili sav mošt. Od danas u Kutjevu možete piti samo stara i mlada vina, a već je i u pjesmi poznato da iz Kutjeva nikada nećete otići žedni.