Utorak, 18 Veljača 2020 09:21

Nizom aktivnosti obilježava se Dan sigurnijeg interneta

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PAKRAC - Povodom Dana sigurnijeg interneta, Osnovna škola braće Radića Pakrac i PU požeško-slavonska provode zajedničke aktivnosti, u cilju promicanja poželjnih ponašanja na društvenim mrežama i zaštite djece od mogućih zlouporaba.

Dan sigurnijeg interneta (SID) ove se godine obilježava 11. veljače 2020., pod sloganom Zajedno za bolji internet u više od 140 zemalja, a koordinira ih zajednička mreža Insafe/INHOPE, uz potporu Europske komisije i nacionalnih centara za sigurniji internet širom Europe, a u Republici Hrvatskoj koordinator je aktivnosti Centar za sigurniji Internet s partnerima i suradnicima.

U obilježavanje ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta, aktivno su se uključili Osnovna škola braće Radića Pakrac i PU požeško-slavonska povodom čega je pedagoginja škole Željke Maic, provela anketu među 80 učenika četiri šesta razreda te škole, a upitnik na temu internet i društvene mreže, imao je ukupno 18 pitanja, i imao je za cilj istražiti koliko dnevno vremena učenici šestih razreda njihove škole provode za računalom, uz telefon itd., imaju li postavljena ograničenja korištenja ili nadzor nad pretraživanim internetskim stranicama, koriste li internet isključivo radi zabave ili i u obrazovne svrhe.

Anketa je pokazala da čak 97.5% anketiranih učenika koristi internet, od kojih njih 25.3% manje od 1 sat, 36.7% 1-2 sata, 16.5% 2-3 sata i 21.5% više od 3 sata. A analizom sadržaja koje koriste vidljivo je da 72.5% djece internet koristi za korištenje društvenih mreža i pregled glazbe i video sadržaja, potom za igru 63.7%, dok je učenje na trećem mjestu. Anketa je pokazala da 32.5% učenika nije poznavalo osobno osobe s kojima su povezani na društvenim mrežama, da 93.4% roditelja zna koje sve mreže koriste njihova djeca, ali tek 44.9% roditelja provjerava profile njihove djece na društvenim mrežama. 24.7% anketiranih je istaknulo da je imalo negativna iskustva na društvenim mrežama, od čega se ističe 33.3% slučajeva u kojima su drugi ružno pisali o učenicima, 13.9% učenika je imalo slučaj da je netko objavio njihovu sliku bez privole, a zabilježena su ali ipak u manjoj mjeri i vrijeđanja, ružne i neprimjerene poruke.
U četvrtak 13. veljače 2020., s početkom u 17 sati, održan je roditeljski sastanak na kojem su prisustvovali roditelji sva četiri šesta razreda, razrednici/ce, pedagoginja Maic, kontakt policajac Darko Major iz PP Pakrac i službenik za odnose s javnošću PU požeško-slavonske Goran Matijević.
Tom prilikom službenik policije je roditeljima i učiteljima prikazao kratak film vezan za moguće opasnosti koje prijete djeci na internetu, a nakon toga je pedagoginja prezentirala roditeljima rezultate provedene ankete u kojoj su sudjelovala njihova djeca. U završnom djelu, Goran Matijević je kroz prigodnu prezentaciju roditelje upoznao s opasnostima koje djeci prijete na društvenim mrežama (kao i odraslima) te kazneno pravnoj odgovornosti i zaštiti koja je trenutno na snazi, posebno ističući potrebu stalne skrbi za djecu, koja mogu biti žrtve niza kaznenih djela. Istovremeno, Matijević je usporedio rezultate dobivene ankete u toj školi s rezultatima Europske studije o djeci i internetu u 19 zemalja, uključujući Hrvatsku (dostupno na: https://www.medijskapismenost.hr/rezultati-istrazivanja-eu-kids-online-djeca-u-virtualmom-okruzenju/) i zaključio da su pokazatelji za učenike ove škole ipak povoljniji jer su za državni nivo, ključni rezultati istraživanja pokazali:

Gotovo polovica djece u dobi od 9 do 11 godine, 2/3 djece u dobi od 12 do 14 godina te 3/4 djece u dobi od 15 do 17 godina može pristupiti internetu uvijek kada želi ili treba.

Svako četvrto dijete u dobi od 9 do 14 godina te svako treće dijete u dobi od 15 do 17 godina je u potpunosti ili uglavnom zabrinuto za svoju privatnost na internetu.

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom drugih ljudi na društvenim mrežama. Istodobno, gotovo svako četvrto dijete te dobi svakoga tjedna traži na internetu nove prijatelje ili kontakte.

Svako peto dijete u dobi od 9 do 17 godina u potpunosti ili uglavnom ne zna promijeniti postavke privatnosti, npr. na društvenim mrežama.

Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana (od trenutka provedbe istraživanja) komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. To je činilo svako deseto dijete u dobi od 9 do 11 godina, svako četvrto dijete u dobi od 12 do 14 godina te gotovo svako drugo dijete u dobi od 15 do 17 godina.

Više od 1/10 djece u dobi od 9 do 17 godina se u posljednjih godinu dana susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu. To je napravilo svako četvrto dijete u dobi od 15 do 17 godina i svako deseto dijete u dobi od 12 do 14 godina.

Kada ih je zadnji put na internetu nešto uznemirilo ili im zasmetalo, više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina je zatvorilo aplikaciju, svako treće dijete je blokiralo osobu kako ih ona više ne bi mogla kontaktirati, svako četvrto dijete ignoriralo je problem, a svako peto dijete promijenilo je postavke privatnosti.

U proteklih godinu dana više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo je povrjeđujuću ili neprimjerenu poruku. Pritom je takvu poruku primilo više od 1/3 djece u dobi od 9 do 11 godina, gotovo 1/2 djece u dobi od 12 do 14 godina te gotovo 3/4 djece u dobi od 15 do 17 godina. Djeca koja su tijekom tjedna i preko vikenda više vremena provodila na internetu, češće su dobivala takve poruke.

Gotovo 2/3 djece u dobi od 9 do 17 godina na internetu je u proteklih godinu dana vidjelo seksualne fotografije ili film gole osobe, a da im nije bila namjera vidjeti ih. S tim se susrelo 3/4 djece u dobi od 9 do 11 godina, više od 2/3 djece u dobi od 12 do 14 godina te gotovo 2/3 djece u dobi od 15 do 17 godina.

Roditelji češće o aktivnostima na internetu razgovaraju s djecom mlađe dobi. Istodobno, roditelji puno češće nadziru aktivnosti na internetu mlađe djece, ali i mlađoj djeci češće daju savjete što učiniti ako ih netko uznemirava na internetu.

Također, učiteljice informatike ove škole Martina Špejić i Vlatka Bakarić cijeli ovaj tjedan s učenicima redovne i izborne nastave informatike obilježavaju Dan sigurnijeg interneta. U petim razredima organizirano je korištenje društvene igre Centra za sigurniji Internet, izrađuju se plakati s porukama za sigurnije korištenje interneta te se održavaju konferencije s učenicima šestih razreda iz Karlovca, Jasenovca i Poljane putem društvene mreže Yammer gdje dijele zajednička iskustva. Organiziran je i 1. školski PUB kviz s učenicima sedmih i osmih razreda, te se provode i kahoot kvizovi na temu Dana sigurnijeg interneta.

Završetak obilježavanja ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta u ovoj školi planiran je za sljedeći tjedan kada će policijski službenici održati predavanje učenicima šestih razreda na temu Sigurnost na internetu.