Četvrtak, 21 Prosinac 2023 15:11

Predblagdanske poruke poznatih Dubrovčana za životinje - životinje nisu poklon za pod bor, udomite ako imate uvjete

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
 Robert Bošković i Silente poručuju: Životinje nisu pokloni za pod bor, udomite ako imate uvjete  -

Povodom još uvijek aktualne vijesti da je Dubrovnik napokon dobio registrirano sklonište za napuštene životinje, Prijatelji životinja pitali su poznate Dubrovčane što poručuju građanima povodom nadolazećih blagdana. Podsjećamo, mnoge napuštene životinje stradale su u Dubrovniku u proteklih 20 godina zbog neprovođenja zakonskih obaveza. Upravo zato pozitivno je odjeknula vijest da je Dubrovnik osnovao sklonište koje udovoljava svim propisanim uvjetima.

psi u skloništuRobert Bošković, popularni dubrovački glumac i uspješan redatelj glazbenih predstava, još je 2005. godine sudjelovao u akcijama Prijatelja životinja za udomljavanje i pomoć napuštenim i ranjenim životinjama. Nakon toga, pobrao je simpatije javnosti pozirajući s činčilom Pepom kao zaštitno lice kampanje za zabranu uzgoja životinja za krzno koja je stupila na snagu 2017. godine. Prije dvije godine sudjelovao je u kampanji za zabranu držanja pasa na lancu koja je još uvijek aktualna.

„Jako mi je drago da u mojem gradu sada postoji registrirano sklonište za životinje. Pomagao sam ranije, a nastavit ću pomagati i dalje u cilju udomljavanja pasa iz skloništa. Pozivam ljude da se odazovu u što većem broju i da volontiraju u skloništu! Nadam se i da će moji sugrađani u što većem broju udomljavati napuštene životinje i odgovorno se brinuti o njima kako bi Dubrovnik bio na ponos cijele Hrvatske u svojem odnosu prema psima i mačkama. I inače, a i u ovo predblagdansko vrijeme, važno je da se životinje ne kupuju kao božićni pokloni za pod bor, već da i sebi i njima uljepšamo živote udomljavanjem. Skloništa su puna pasa koji imaju jednostavnu želju – ljubav i siguran dom, a mi imamo moć da im tu želju ispunimo. Osim toga, životinje iz skloništa su kastrirane, mikročipirane, cijepljene i veterinarski zbrinute. Udomljavanjem samo jedne od njih spašavamo čak dvije životinje – one udomljene i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu!” istaknuo je Robert Bošković.

S njim se slažu članovi omiljenog domaćeg benda Silente. Glazbena senzacija iz Dubrovnika poručuje: „Svjesni smo velikog problema napuštenih životinja i baš zato jako nas veseli da je Dubrovnik dobio prvo registrirano sklonište za životinje. No sklonište bi trebalo biti samo njihov privremeni kratkotrajni dom. Kako i sami imamo divne ljubimce, koji su nam velika radost, pozivamo sve koji imaju uvjete da udome psa ili mačku. Svi koji smo ikada voljeli nekog četveronošca jako dobro znamo da oni traže malo ljubavi, a zauzvrat daju jako mnogo. Važno je i da se kastracijom i pravilnom brigom smanji broj napuštenih i odbačenih pasa i maca. Neka i oni dočekaju novu godinu u toplim domovima umjesto na ulici ili u prepunom skloništu!”

Prijatelji životinja dodaju da vjeruju da će Dubrovnik ispuniti i svoja ostala obećanja, odnosno da će provoditi sustavnu kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka te sustavno educirati o odgovornom udomljavanju i brizi za životinje. Time može postati primjer dobre provedbe svih zakonskih odredbi i rada na smanjenju broja napuštenih životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja apeliraju na sve da povodom blagdana daruju kozmetiku koja nije testirana na životinjama i predmete koji nisu od životinjskoga krzna ili kože. Pozivaju sve i da biraju veganska jela i prehrambene proizvode, a da u duhu obzirnosti prema drugim ljudima i životinjama, ne koriste pirotehniku. Mole sve i da ne kupuju životinje, već da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje i, uz dogovor cijele obitelji, pronađu najboljeg prijatelja.

Saznajte na www.prijatelji-zivotinja.hr zašto u vrijeme blagdana ne bismo smjeli zaboraviti životinje u skloništima.