Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:18

Šampion 17. Županijskog ocjenjivana Vino-kap izborna berba graševine 2022. Vinarije Perak iz Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

LUKAČ / KUTJEVO - Završilo je ocjenjivanje vina na 17. Županijskom ocjenjivanju vina Požeško-slavonske županije u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola. Ocjenjivanje 102 uzorka vina obavila je komisija od 24 člana u tri grupe ocjenjivanja, pod vodstvom predsjednika komisije prof. dr. sc. Josipa Mesića u prostoru Restorana Ribarska kuća u Lukaču.

Nakon završenog ocjenjivanja uslijedilo je i pripetavanje jer je ukupno 6 vina u dvije grupe imalo jednak broj bodova, a nakon pripetavanja dobilili smo službene rezultate, a naravno i vino koje je dobilo najveći broj bodova koje se proglašava šampionom ocjenjivanja.

Tako je vino pod brojem 57 dobilo najviše bodova, 92, pa je šampionom 17. Županijskog ocjenjivanja vina Požeško-slavonske županije postalo graševina izborna berba 2022. godine koju je proizvela i odnjegovala Vinarija Perak.

IMG 1725Kako su sve četiri butelje uzoraka popijene u ocjenjivanju i degustaciji nakon ocjenjivanja, odmah smo se uputili u Vinariju Perak u Kutjevu. Uvjerili smo se da se ta izborna berba graševine još njeguje u tanku, a zapravo su prve napunjene butelje bile upravo te 4 koje su išle na natjecanje. Glavni kreator vina svkako je bio Ivica Perak, ali je odmah naglasio da najveće zasluge za to vino svakako ima njegov sin Ivan koji se bavio vinom.

Ivica Perak dao nam je i neke dodatne podatke. - Grožđe je sa lokacije Mitrovac, jedne od ponajboljih vinogradarskih lokacija a sama  berba 2022. godine održana je krajem 11. mjeseca i bila je to prava izborna berba, u kojoj su brane samo najbolje bobe grožđa. Vinarija Perak nekoliko je puta odnijela šampionsku tirulu na Županijskom ocjenjivanju vina, nekoliko puta sa ledenim berbama graševine, nekoliko puta sa izbornim berbama, ali i sa suhim graševinama redovnih berbi. U našoj proizvodnji vina 70 posto otpada na graševinu. Osvajali smo puno zlatnih medalja i šampionskih titula i na ocjenjivanjima diljem zemlje pa i u inozemstvu, ali svakako su nam najdraža ova priznanja na našem lokalnom natjecanju u Kaptolu i Kutjevu - zaključio je Ivica Perak, koji se upravo vratio iz vinograda gdje je zamijetio dosta štete u vinogradima koje su izazvali mrazevi nekoliko prijašnjih dana.