Utorak, 01 Srpanj 2014 13:37

Požar u kotlovnici HEP-a

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

INTERVENIRALI VATROGASCI JVP I DVD POŽEGA  -

POŽEGA – Da se nešto nesvakidašnje dešava u Primorskoj ulici zaključili su građani vidjevši skup vatrogasnih vozila i hitne medicinske pomoći kako pod plavim svjetlima i uz sirene hitaju u krug tvrtke HEP Elektra Požega. Iz dimnjaka kotlovnice izlazio je dim, svi djelatnici uredno su evakuirani u dvorište, a saznali smo da je u požaru u kotlovnici jedna osoba stradala, IMG 2809te da se na drugom katu nalazi jedna osoba kojoj treba pomoći i izvući je. Ubrzo su na djelu bile velike 30-metarske vatrogasne ljestve koje su pohitale s vatrogascem izvući povrijeđenu osobu na katu, dok su trojica vatrogasaca s izolacionim aparatima ušli u kotlovnicu i izvukli djelatnika koji je bio u nesvijesti. Odmah su povrijeđene predali osoblju Hitne medicinske pomoći Požega, a ubrzo lokalizirali i požar kotlovnice. Sve je dobro završilo, a da bi i ubuduće bilo tako, ovakve vježbe se u HEP-u obavezno organiziraju. – Ovo je bila naša interna vježba zaštite i spašavanja, koju po zakonu moramo provoditi na lokaciji gdje imamo veći broj djelatnika. U vježbi su nam pomogli pripadnici JVP grada Požega i DVD Požega, te Hitna medicinska pomoć, a uspješno smo spasili našeg djelatnika u kotlovnici iz Požara te osobu s drugog kata – istakla je Gordana Puljašić, rukovoditelj za zaštitu i spašavanje i zaštitu okoliša u požeškom HEP-u.
IMG 2819- Nakon dojave o požaru mi smo formirali gasni vlak od tri vozila, komandno vozilo, navalno vozilo i auto ljestva i odmah se uputili na intervenciju. Znali smo da je došlo do požara u kotlovnici i da je najmanje jedna osoba omamljena plinom. U objekt smo ušli s navalnom vodnom grupom za lokalizaciju požara i spasili smo jednu osobu s drugog kata s ljestvama kroz prozor, jer nije bilo mogućnosti da dođemo do nje putem stepenica. Ovo je za nas rutinska vježba, no uvijek nam dobro dođe da malo upoznamo građane kako mi to radimo u danoj situaciji, ali i da oni vide kako se trebaju ponašati u slučaju požara, te da upoznamo što više objekata i tvrtki u gradu Požegi, radi što efikasnijem intervencije u stvarnim potrebama – rekao je Zdenko Mautner, v.d. zapovjednika JVP grada Požege.
IMG 2821Svi evakuirani djelatnici odmah su prošli i obuku gašenja zapaljenog predmeta upotrebom aparata na prah. Obuku su s njima prošli članovi DVD Požega, a zapaljenu smjesu goriva mogli su probati gasiti svi djelatnici. – HEP provodi najmanje svake dvije godine ovakve interne vježbe zaštite i spašavanja, uvijek na drugoj lokaciji naših objekata. Sve je to u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti naših djelatnika, te njihove pripreme za stvarne situacije – rekao je Damir Kovačević, direktor HEP Elektra Požega, koji se na kraju vježbe zahvalio svim sudionicima koja je uspješno okončana.