Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 11:46

Odmor prije priprema za smotru Poljadije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRABARAČKI FOLKLORAŠI NA SOVSKOM JEZERU  -

SOVSKO JEZERO – Protekle nedjelje na jednodnevni izlet na Sovsko jezero, u prirodu došli su članovi društva KUD Poljadija Grabarje. To je već višegodišnja tradicija društva, druženje i planiranje i posljednji dogovori prije njihove smotre folklora „Poljadija u srcu“. Izletu se posebno vesele najmlađi članovi, kojih u Grabaračkom KUD-u ima dosta, jer je Sovsko jezero i okolina idealna za igru i uživanje u prirodi.
Na izletu se također podjele uloge oko logistike, tako su jedni za roštiljem, jedni kuhaju fiš paprikaš, jedni su na ražnju s pilićima, a jedna ekipa je pekla dvije peke u žaru s posebnim specijalitetima, parka i janjetina. Dan ranije su ženske članice ispekle desetak vrsta kolača, a nije nedostajalo niti domaće rakije i vina.
Smotra „Poljadija u srcu“ svake godine ima jednu od tema iz naše baštine, naših običaja, te tradicionalnih poslčova u selu nekada. tako smo prije dvije godine imali za temu šljivu, gdje smo tresli šljive, jedni su pekli rakiju, drugi su kuhali pekmez, pravili tradicionalna jela sa šljivama, knedle, ili s pekmezom, tačke s pekmezom, krafne s pekmezom i drugo. Godinu iza imali smo Seoski vašar, a ove godine za temu imat ćemo „Od ovce do pulovera“ gdje ćemo prikazati striženje ovaca, čišćenje i češljanje vune, pređa vunenih niti te pletenje pulovera i vunenih premeta kakve su nekada nosili u svakom seoskom domaćinstvu – najavio je Josip Silović, tajnik KUD-a i aktivista u svim društvima u Grabarju, kao i uostalom većina složnih stanovnika ovog sela na području grada Kutjeva. Gotovo cijelo selo tako je aktivno i u njihovom Vatrogasnom društvu Grabarje, a kroz nekoliko sekcija mladeži, pjevačke, tamburaške i odrasle plesne sekcije i u KUD-u.