Nedjelja, 09 Studeni 2014 11:40

Požeški vinogradari udruge Stjepan Koydl krstili svoj mošt

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Uz pjesmu i vino proveli svoje Martinje  -

 POŽEGA – Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Stjepan Koydl redovno se brinu da se svi vinogradarski blagdani dostojno obilježe u njihovom za te namjene prigodno uređenom podrumu na Trgu sv. Trojstva. IMG 5239Okupljeni vinogradari ponijeli su svatko svoje mlado vino iz podruma koje je u ove godine iznenađujuće dobre kvalitete. – Godina je bila teška, vremenske nepogode i puno kiše tražile su od vinogradara zaista puno napora. Kvaliteta grožđa nije puno obećavala, no svoje je dala umješnost podrumarenja, i vinari podrumari su pokazali svoje znanje te su za sada mlada vina dobre kvalitete – rekao je Dinko Vojak, predsjednik Udruge Stjepan Koydl.

 Obred krštenja mošta dakako da je proveo vinski kardinal Vlado Bauer, koji je i sam vinogradar s Požeškog brda, ali i kao vinar član ove udruge, još od samih početaka. Uz mlade ministrante Jakova Romića i Lovru Kovačevića, te mlade tamburaše „Rubina“ iz Požege uz sveopće sudjelovanje svih prisutnih vinski kardinal je uspješno prekrstio IMG 5245mošt u mlado vino. Kum mladom vinu ove godine bio je Josip Pejnović, a plaketu kumovnicu koja o tome svjedoči uručio mu je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je uz dogradonačelnika Darka Puljašića nazočio martinjskoj fešti. Već po tradiciji posluženo je i prigodno jelo buncek i domaće kobasice s kiselim kupusom iz poznate Peićeve kuhinje.

Kako je i vinski kardinal bio dobro raspoložen čuli smo ovaj puta nekoliko slavonskih tamburaških skladbi u izvođenju njegovog prepoznatljivog baritona, a već poznati pjevač, župan Tomašević mu se pridružio. Kako je zaista bilo puno uzoraka vina svih vinara gotovo do jutra je IMG 5278trebalo da su kušaju svi uzorci, a čije je malo bolje, ostavili su za drugu prigodu, dok se vino malo „izbistri“.