Subota, 21 Veljača 2015 12:14

Martina Svjetličić Brtan najljepša snaša

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZ PREKOPAKRE NA REVIJI MLADOSTI I LJEPOTE SLAVONIJE -

 STARI MIKANOVCI – KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre sudjelovao je na Reviji Mladosti i ljepote Slavonije koja se po  48. puta se održavala u Starim Mikanovcima. Prekopakra su zastupale dvije predstavnice, Andrea Juranović u kategoriji djevojaka i Martina Svjetličić Brtan u kategoriji snaša.

Revija je bila natjecateljskog karaktera, a o najboljima je odlučivalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu: predsjednica mr. sc. Ljubica Gligorević iz Gradskog muzeja u Vinkovcima, zatim članovi  prof. Vesna Kolić Klikić, profesorica etnologije iz Gradskog muzeja Nova Gradiška i Renata Devetak Roca, diplomirani etnolog iz Gradskog muzeja u Vukovaru.

Najljepšom snašom proglašena je Martina Svjetličić Brtan u konkurenciji 7 snaša, dok u konkurenciji 8 djevojaka Andrea Juranović nije osvojila nagradu, ali je dobila pregršt komplimenata prosudbenog povjerenstva.

- Ovo je još jedno priznanje našoj tradicionalnoj prekopakranskoj nošnji, ali i radu i trudu KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra koji žele očuvati kulturnu baštinu i nasljeđe predaka, a dokaz tome je i manifestacija "Šokačko sijelo" u listopadu i smotra folklora "Pakračko ljeto" u svibnju. Prekopakranska nošnja je posebna i drugačija od drugih slavonskih nošnji i mi smo ponosni na nju i svaku djevojku, snašu ili momka koji nas predstavljaju na ovoj i sličnim revijama. Sa svake revije se vratimo s nekom od nagrada što dokazuje ljepotu i posebnost prekopakranske nošnje - izjavila je Dubravka Arland, predsjednica KUD-a "Seljačka sloga" Prekopakra.

Tekst/Foto: Ana Marija Blažević