Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2015 13:03

Tradicija i nošnje graničarskog kraja na smotri u Zagrađu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

15. SMOTRA FOLKLORA U ZAGRAĐU - 

ZAGRAĐE – KUD Zagrađe organizirao je svoju 15. Smotru folklora Zagrađe 2015. na kojoj se ponovno na ulice i veliku pozornicu iznijelo staro ruho, nošnje ali i tradicija. Zagrađe je poznato kao graničarsko selo sa specifičnim nošnjama koje su sačuvale bake, ali i po izradi originalnih nošnji za djevojke i snaše.  Na smotru se ove godine odazvalo još sedam folklornih društava, pjevačkih, ali i dramska skupina KUD “Mala” iz Nove Gradiška KUD “Graničar” Lužani, KUD “Tkanica” Vinkovci,  Pučka pjevačka skupina Stari Slatinjani, GKUD “Požega”, KUD “Gorjanac” Gorjani i KUD “Berislavić” iz Novog Grada.

smotra folklora Zagrađe 2015Sve je započelo svečanim mimohodom učesnika kroz selo, pjesmom i plesom na ulici, velikim tarabanom ispred crkve a nastavilo se programom na pozornici gdje su sve grupe prikazale dio svoje bogate tradicije i folklora svoga kraja. Uz brojne posjetitelje koji na zagrađanskoj smotri uvijek bude dosta, nazočili su saborski zastupnik Franjo Lucić, rođeni Zagrađanin, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rođen u susjednom selu, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić.

smotra Zagrađe

 - Ponosan sam što ćemo i danas provesti ugodne trenutke sa prijateljima koji će prikazati tradiciju sačuvanu na ovim prostorima. To je ono što moramo čuvati i čime se moramo ponositi. Sve to moramo čuvati i uz to promicati i gospodarstvo kako bi opstali i još više obogatili ovaj prostor – rekao je župan Tomašević. Kraj smotre ispratila je iznenadna kiša, koja je sve sudionike okupila uz večeru pod velikim šatorom ali uz nastavak pjesme, ponajviše bećaraca, pa i onih malo rjeđih.  Sve je završila grupa Estrada održavši cjelovečernji koncert.