Četvrtak, 20 Kolovoz 2015 10:54

6. Astro party na Metaljci

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PARK PRIRODE PAPUK ORGANIZIRA PROMATRANJE NEBA -

 STRIJEŽEVICA – Ovog vikenda održan je Astro party na visoravni Metaljka iznad Striježevice. Ljubitelji prirode i astronomije okupili su se kako bi promatrali nebo s najmračnije točke u Hrvatskoj sjeverno do Save.

Oblačno vrijeme onemogućilo je promatranje neba, ali su posjetitelji imali priliku poslušati prezentaciju o legendama ljetnog neba koju je održao Marko Svjetličić, učitelj fizike. Tijekom noći provedeno je i mjerenje granične zvjezdane magnitude za lokalitet Metaljka.

 Oblačno vrijeme nije spriječilo 50-ak zaljubljenika u astronomiju iz cijele Slavonije da noć provedu na otvorenom. - Park prirode Papuk podupire ovu hvale vrijednu manifestaciju s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o problemu svjetlosnog onečišćenja. Svjetlosno onečišćenje može prouzrokovati zdravstvene probleme ljudima, ali isto tako utječe i na narušavanje ekosustava. Leptiri, ptice, šišmiši, kukci i druge vrste koriste zvijezde na nebu za orijentaciju. Neke vrste hrane se noću, a svjetlosno onečišćenje ih ometa u raspoznavanju dana i noći. Pretjerana umjetna svjetlost noću u nekim je ekosustavima ozbiljna prijetnja opstanku vrsta – istakla je glavna čuvarica prirode Gordana Kukić iz Parka prirode Papuk.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Park prirode Papuk