Petak, 27 Svibanj 2016 13:56

Uređeno odmorište na izletištu na Klikunu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZAVRŠNICA PROJEKTA „PUTEVIMA MADAM CLIQOUT“ -

POŽEŠKA KOPRIVNICA / KLIKUN – Poznata vinska lokacija Klikun, iznad Požeške Koprivnice, nedaleko Pleternice, sa koje se vino konjskim zapregama vozilo i do Beča, krajem prošlog stoljeća je potpuno zapuštena. Brdo je ostalo samo ruta IMG 9521ponekim planinarskim znalcima i dionica križnog puta. No zadnjih godina ova staza koja vodi kroz šumske predjele i izbija na brdo iznad nekadašnjih lokacija vinograda postaje sve popularnija. Svemu tome zaslugom obitelji Markota prije pet godina zapušteni vinogradi i teren je uređen, te posađeno 26 ha novih vinogradskih nasada. Sada je vrh popularnog Klikuna postao još popularniji, pa je pleternička Udruga Čoraci, pripremila projekt uređenja samog kraja šetnice i nazvala ga „Putevima Madam Cliqout“.

Projekt im je podržala Zaklada Slagalica s 13 tisuća kuna, u sve se uključio grad Pleternica i njihova Turistička zajednica, pa je na vrhu Klikuna, odakle seže pogled na vinograde i cijelu južnu Požešku kotlinu, tok rijeke Orljave koja ovdje polako vijuga prema Savi i velika šumska prostranstva. Uređeno je i IMG 9530popločano odmorište te postavljena dva velika i teška hrastova stola i četiri klupe za sve putnike namjernike. Odmorište je u šumi, na samom rubu šume tako da odličan pogled putnike namjernike mami da ovdje zastanu i odmore, i dušu i tijelo.

Kako je ovo još jedna u nizu uspješno riješena akcija Čoraka, svoje pohvale uputila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, saborski zastupnik Franjo Lucić i direktorica TZ požeško-slavonske županije Maja Jakobović. – Nećemo na tome stati, napravit ćemo ovdje i neku nadstrešnicu da se putnici i šetači mogu zaštititi od kiše - obećala je predsjednica Čoraka, Anka Dorbić, koja je svim okupljenima ispričala priču o madam Cliqout, po kojoj je ovaj lokalitet dobio ime Klikun.

Legenda o Madame Cliqout veoma je važna za Pleternicu i na određeni način određuje njezin povijesni identitet. Povijest Klikuna seže daleko u prošlost dolaskom francuske udovice, odnosno već tada etablirane enologinje i cijenjene proizvođačice najboljih francuskih šampanjaca koji i danas visoko kotiraju IMG 9515u enološkim krugovima, Madame Cliqout. Ona je za izradu svoji bačava koristila samo najbolji slavonski hrast koji je pronalazila u ovim krajevima, a zbog velike srdačnosti mještana s kojima je surađivala odlučila jem oživjeti njihovo brdo te im je poslala različite sorte čokota. Vino tih sorti dobiva naziv Klikun, kao i brdo na kojem su zasađeni. Kako su mještani bili zahvalni na donaciji, tako su marljivim radom uspjeli stvoriti kvalitetna vina koje se godinama moglo kušati u bečkom restoranu Rathauskellerei.

Legenda se godinama prenosila usmenom predajom, a ovim projektom Udruge „Pleternički Čoraci“ ponovo dobiva život i predaja ide dalje novim generacijama.

Tekst/foto: Vladimir Protić