Nedjelja, 10 Srpanj 2016 10:59

Dječji Slama fest uz radionice i igru

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROJEKT „LJETNA ŠKOLA SADNICE MIRA - LATINOVAC 2016.“ -

LATINOVAC – Promovirati aktivizam kod djece, razvoj kreativnosti te interkulturalno učenje s volonterima iz nekoliko stranih država, željeli su organizatori Dječjeg Slama festivala u Latinovcu, koji je organiziran u sklopu projekta „Ljetna škola Sadnice mira Latinovac 2016.“ Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU – Erasmus+, a provodi se na području sela Latinovac u općini Čaglin. Program je podržala lokalna zajednica i osobno načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, te OŠ Stjepan Radić iz Čaglina, te ravnateljica Slađana Švajda i učitelji škole.

- Na današnjem Dječjem Festivalu slame imamo različite aktivnosti za djecu, kreativne i umjetničke radionice, sportske igre, kviz znanja potraga za blagom, te predstavljanje različitih kultura država i naroda Španjolske, Portugala, Litve, Japana, Rusije, Češke, Makedonije i Maroka. Kulture će predstaviti naši volonteri koji su došli iz navedenih zemalja ili predstavnici nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj, a prikazali su nam običaje i predstavili svoje matične zemlje - rekla je Danijela Beretin, voditeljica projekta koja ističe da su volonteri napravili i nekoliko figura od slame, ali i tunele, labirinte i kućice od slame.

U sklopu likovnih radionica oslikavali su staru seosku školu koja sada služi kao društveni prostor jer u Latinovcu više ne djeluje Područna škola, Kroz plesne, glazbene i sportske radionice i igraonice djeca su se zabavljala i naučila nešto novo.

Svoje proizvode izložili su lokalni proizvođači, proizvode od drveta, ukrašeno staklo, prirodne kreme i kozmetiku, proizvode od meda i med, te kolače i slastice. Svoja znanja na kraju su djeca pokazala kroz kviz znanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić