Nedjelja, 02 Listopad 2016 11:59

Jesenske igre poletaraca na požeškim lokacijama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRED IZVIĐAČA POŽEGA UGOSTIO STOTINJAK IZVIĐAČA -

POŽEGA – Kada se prije nekoliko godina obnovio rad požeških izviđača, kroz Odred izviđača Požega, bilježimo tijekom godine sve više aktivnosti pripadnika ovog odreda, kojemu se uz već stare izviđače, priključuje sve više mladih. Tako su ovog vikenda požeški izviđači bili domaćini manifestacije „Jesenske igre poletaraca“ na koje im se odazvalo stotinjak poletaraca i pčelica od šest do jedanaest godina te tridesetak njihovih voditelja iz Osijeka, Otoka, Vinkovaca, Đakova, Đakovačke Satnice i Slavonskog Šamca.

- Poletarci su najmlađa skupina među izviđačima, a od jutra nakon svečanog postrojavanja u Parku kraj Orljave, radi se po točkama na području grada Požega s ciljem upoznavanja zemljopisnih pojmova, od lokacija Željezničke stanice, Starog grada, Trga Matka Peića, Parka uz Orljavu i dr. Oni po karti traže radne točke koje obilaze, a na taj način ujedno upoznaju i naš grad. Nakon ovog dijela nastavljamo u Parku s izviđačkim igrama koje nisu natjecateljskog karaktera, uz moto „svi su pobjednici“ – istakao je voditelj igara Dražen Jaroš.

Da podsjetimo, pokret izviđača bilježi u Požegi djelovanje još od 1955. godine, oni stariji se sjećaju brojnih izviđačkih akcija, od smotri, logorovanja, natjecanja, humanitarnih akcija, te je svakako pohvalno nastojanje da se kroz obnovljeni Odred izviđača Požega, te svijetle aktivnosti nastave. Požeški izviđači u Požegu već nekoliko godina donose i Betlehemsko svijetlo za sve građane, a svakako kroz svoje škole i boravak u prirodi doprinose pokretu zdravog života u suživotu s prirodom. Aktivno sudjeluju i na Etno susretima Požeštine, Olimpijadi starih sportova i na Festivalu slanine koje organizira tjednik Kronika požeško-slavonska, gdje prikazuju svoja znanja i iskustvo stečeno u izviđačkim aktivnostima.

Tekst/foto: Vladimir Protić