Četvrtak, 14 Studeni 2019 08:23

Samo ove godine već 188 sudara sa životinjom na cesti, od čega na srneću divljač 158 naleta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Od početka ove godine na području Policijske uprave požeško-slavonske, dogodilo se 188 sudara vozila sa životinjom na cesti. Najviše naleta se odnosi na nalet vozila na srneću divljač – 158 naleta. Zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju – 11 naleta, pet naleta na jelena, četiri naleta na fazana, tri naleta na jazavca, po dva naleta na lisicu, zeca i divlju pticu i jedan nalet na čaglja.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovoran je vlasnik životinje.

Tijekom ove godine zabilježeno je devet naleta na psa i jedan nalet vozila na mačku. Najveći broj ovih događaja zabilježen je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Požega njih 76, zatim na području Policijske postaje Pleternica 63, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 49 naleta vozila na životinje.

Najveći broj naleta zabilježen je u mjesecu listopadu – 33 naleta, a najmanji u lipnju – osam naleta. Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji, čija se šteta na području RH  mjeri u desecima milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj. Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.