Srijeda, 20 Studeni 2019 14:55

Sigurnosna problematika na području Policijske uprave Požeško-slavonske za mjesec listopad

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Tijekom listopada 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 69 djela po službenoj dužnosti, 15 djela po privatnoj tužbi te pet djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 89 kaznenih djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježeno je 49 djela (16 djela više nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica ukupno 14 djela (deset manje nego u rujnu), a na području PP Pakrac šest djela (što je za sedam djela manje nego u rujnu).

Od ukupnog broja djela, 35 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 34 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 14 djela pa je naknadna otkrivenost u promatranom mjesecu 41,2%, a razriješenost 71%. Tijekom listopada razriješeno je i jedno djelo iz ranijih razdoblja pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 44,1%, a koeficijent razriješenosti 72,5%.

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta – 59 djela, od čega se 20 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Najveći broj kaznenih djela u toj liniji rada su na imovinska kaznena djela, odnosno krađe -kojih je u mjesecu listopadu zabilježeno osam, a isto toliko je zabilježeno i teških krađa.

Iako je stanje što se tiče imovinskih kaznenih djela zadovoljavajuće, policijski službenici i dalje poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela.

I ovom prilikom savjetujemo građanima poduzimanje nekih od mjera samozaštite, kako ne bi postali žrtvom ovakve vrste kaznenih djela:

- zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,

- ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,

- ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…),

- ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,

- ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,

- ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni,

- novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,

- novac i kreditne kartice ne držite zajedno, posebice ne s PIN brojevima,

- zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,

- spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,

- ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren „slobodan“,

-ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete!

Ako vam se i pored ovih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192!

Za promatrano razdoblje izdvajamo dovršeno kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca kojeg se sumnjiči da je dana 19. listopada 2019. u Jakšiću u Ulici Stjepana Radića iz dvorišne prostorije otuđio motornu pilu u vlasništvu 61-godišnjaka. Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

U liniji kriminaliteta droga u listopadu su evidentirana četiri kaznena djela (jedno djelo manje nego u mjesecu rujnu) i tri prekršaja (dva manje nego u rujnu). Što se tiče zapljena evidentirano ih je šest (najveći broj se odnosi na marihuanu). U liniji kriminaliteta prometa evidentirano je pet djela, u liniji organiziranog kriminaliteta jedno djelo, dok linije rada gospodarskog kriminaliteta i kibernetičke sigurnosti u mjesecu listopadu nemaju evidentiranih kaznenih djela.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U mjesecu listopadu na području PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 12 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno 20 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 8 prekršaja, a prijavljeno je 11 osoba.

Na području PP Požega zabilježeno je pet prekršaja (isti broj prekršaja je bio u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica četiri prekršaja (tri više nego u prethodnom mjesecu), dok je na području PP Pakrac zabilježeno tri prekršaja (jedan više nego u rujnu). Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – zabilježeno ih je devet, a zatim slijedi čl. 6 (drsko ponašanje) – dva prekršaja, dok je jedan prekršaj zabilježen iz čl. 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika). Prijavljeno je, kao što je već navedeno 20 osoba od čega sedam ženskih i 13 muških.

Od ukupnog broja prekršaja šest ih je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici (osam prekršaja) i to u vremenu od 18 do 24 sata (sedam prekršaja).

U listopadu ove godine evidentirano je ukupno 30 prekršaja iz ostalih zakona, što je za pet manje nego u prethodnom mjesecu. Prijavljena je 31 osoba dok je u mjesecu rujnu prijavljeno 35 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz Zakona o osobnoj iskaznici – osam prekršaja te iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – šest prekršaja.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na cestama u nadležnosti PU tijekom listopada ove godine zabilježena je ukupno 51 prometna nesreća u kojima je ozlijeđeno 28 osoba – dvije su osobe smrtno stradale, tri su teško i 23 lakše ozlijeđene.

Na području PP Požega u listopadu ove godine evidentirana je 31 prometna nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dok je 13 osoba lakše ozlijeđeno. PP Pleternica bilježi 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su teško ozlijeđene i osam lakše, dok je na području PP Pakrac evidentirano osam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Među nastradalima najviše je vozača – 17 osoba (jedna je osoba smrtno stradala, dvije su teško ozlijeđene i 14 lakše), zatim slijede putnici – osam osoba (jedna je osoba teško ozlijeđena i sedam lakše ) te tri pješaka od kojih je jedan smrtno stradao, dok su dva lakše ozlijeđena.

Inače u prometnim nesrećama sudjelovale su ukupno 143 osobe, od čega deset osoba pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća u listopadu je na prometnicama naše PU bilo devet sudara iz suprotnih smjerova (jedna je osoba smrtno stradala, a šest je osoba lakše ozlijeđeno), te isto toliko bočnih sudara (pet osoba lakše ozlijeđeno).

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći i dalje je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 15 nesreća (dvije su osobe smrtno stradale, dvije su teško ozlijeđene i osam lakše). Slijedi nepropisno kretanje vozila na kolniku – osam prometnih nesreća (jedna osoba je teško i četiri su lakše ozlijeđene) i nepoštivanje prednosti prolaska – sedam prometnih nesreća (šest je osoba lakše ozlijeđeno).

U nadzoru prometa u listopadu ove godine zabilježena su ukupno 982 prometna prekršaja.

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, svakog vikenda pojačano se provodi nadzor sudionika u prometu. Posebno se nadziru i sankcioniraju vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano se provodi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima se primjenjuju sve zakonom propisane mjere.

Tijekom proteklog mjeseca na području naše PU zabilježeno je 12 ugrožavanja prometa, najveći broj je zabilježen na području PP Požega – šest ugrožavanja, zatim četiri na području PP Pleternica i dva na području PP Pakrac.

U mjesecu listopadu najveća novčana kazna za prometni prekršaj izrečena je 47-godišnjaku koji je u petak 4. listopada 2019. oko 17 sati u Požegi u Ulici dr. Andrije Štampara, zatečen da pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,76 promila i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije upravlja osobnim automobilom marke „Opel“, požeških registarskih oznaka. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije nakon čega je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 12.600,00 kuna te kazna zatvora u trajanju od 20 dana, a koja se neće izvršiti ukoliko okrivljenik u periodu od tri mjeseca ne počini iste prekršaje (uvjetna osuda).

U listopadu ove godine, građani su dragovoljno predali jedno automatsko oružje, jednu minu, 12 ostalih rasprskavajućih sredstava i 424 komada raznog streljiva. Navedena oružja i eksplozivna sredstva su izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

- Napominjemo da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja – manje tragedija" za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način će učinit svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život.

Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja - istaknula je glasnogovornica PU Nikolina Janković.

U promatranom mjesecu su policijski službenici proveli preventivnu aktivnost prilikom „CRO race-a“ 2019. kada su na Trgu Svetog Trojstva na preventivnom štandu omogućili registraciju bicikala i podjelu promidžbenih letaka prilagođenih djeci kojih se okupilo oko 300-tinjak. Također su u Pleternici na Trgu gange i bećarca prigodom Dječjeg tjedna, kontakt policajka i policijski službenik za prevenciju na štandu dijelili prigodne letke i registrirali bicikle (oko 200-tinjak bicikala).