Utorak, 26 Studeni 2019 08:46

Požar na obiteljskoj kući u Požegi

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)


Požar

U ponedjeljak 25. studenoga 2019. oko 21.30 sati u Požegi u Ulici dr. Franje Tuđmana, u obiteljskoj kući u vlasništvu 43-godišnjaka, tijekom loženja kamina došlo je do pregrijavanja metalne dimovodne cijevi koja prolazi kroz strop izrađen od trske i drvenih greda uslijed čega se toplina prenijela na trsku koja se zapalila, kao i jedna greda.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započinje sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni gradskim ili općinskim odlukama. O rokovima čišćenja pitajte svog dimnjačara.

Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva.

Savjetujemo vam i sljedeće:

- ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,

- prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),

- očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,

- provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,

- tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,

- plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,

- ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.


Obavezno pozovite dimnjačara:

- ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'',

- kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,

- ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,

- ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Zapamtite, samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.