Subota, 13 Rujan 2014 12:34

Ponovno poplavljeno stotinjak kuća u Gradcu i Pleternici kao i u svibnju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NABUJALA ORLJAVA NIZVODNO OD GRADA POŽEGE SE IZLILA I UGROZILA KUĆE U VIDOVCIMA, DERVIŠAGI, JAKŠIĆU I KUZMICI  -

 POŽEGA / PLETERNICA - Iako se činilo da će izostanak najavljenih oborina spasiti situaciju i izostati veće plavljenje, veliko nevrijeme koje je zahvatilo cijelu Požeštinu sa iznadprosječnim količinama kiše u petak navečer i cijelu noć, uskoro je rezultiralo velikim vodnim valom. Već iznad u naseljima Pavlovci i Brestovac došlo je do plavljenja obiteljskih kuća i poljoprivrednih gospodarskih objekata. Veliki porast vodostaja i vodni val koji je dosegao visinu mostova u gradu Požegi ponovno je zahtijevao reakciju gradskih vlasti koji su dodatnim nasipima i vrećama s pijeskom osigurali kritična mjesta već u toku noći i jutra u subotu, te tako spriječili veće štete.
IMG 7466No već u prvom naselju ispod grada Požege u prigradskom naselju Vidovci nabujala Orljava nije se mogla zadržati u svom koritu i ponovno je ugrozila kuće u ulicama najbližim uz Orljavu. I njima je ovo već druga poplava ove godine, u tek obnovljenim objektima. Posebno su i ovaj puta stradale prostorije NK Dinamo Vidovci-Dervišaga a na stadionu se mogla organizirati i vaterpolska utakmica.

 Gradac je ponovno prvi stradao

 Tek što su završili obnove svojih kuća od svibanjske poplave, voda iz nabujale Orljave ponovno se izlila i poplavila niži dio naselja Gradac i kuće u Zvonimirovoj ulici u Pleternici. Ukupno je poplavljeno stotinjak obiteljskih kuća i dvostruko više gospodarskih i pomoćnih objekata. Iako se pokušalo s dodatnim vrećama s pijeskom, osigurati objekte, pa i kopanjem tri kanala koja bi usmjerili vodu dalje od naselja, nije se u potpunosti uspjela spriječiti poplava. U tijeku subotnjeg popodneva u pomoć je došlo i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske u pomoć najugroženijem Gradcu. Prije IMG 7467poplave na vrijeme je evakuirana stoka i ovaj puta se nije ponovio scenarij iz svibnja, kada je voda probila i nasip željezničke pruge i poplavila sve kuće, te napravila dosta štete upravo kod uzgajivača stoke.
Subota bez kiše, pa i noć na nedjelju bez većih kiša dovela je da se voda počela polagano povlačiti iz poplavljenih objekata. – Voda se danas polako povlači i ako bude bez kiše možemo očekivati potpuno povlačenje. Dogodilo nas se isto kao i u svibnju, iako smo u više navrata na tu opasnost upozoravali Hrvatske vode i tražili izgradnju nasipa na Orljavi – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja najavljuje ponovno svoju intervenciju i preventivno hitno djelovanje Hrvatskih voda, jer se ovaj scenarij može očekivati za svake veće kiše i većeg vodostaja Orljave.
Zbog ovakve višegodišnje nebrige Hrvatskih voda negoduju i stanovnici Novih Mihaljevaca, koji za svakog malo povećanog vodostaja Veličanke „plivaju“, ali i ostali stanovnici Požeštine. Mihaljevčani su se u više navrata obraćali i Hrvatskim vodama koji su ih upućivali na ministarstva, koja su lopticu vraćala na Hrvatske vode, a rezultat dopisivanja su ponovno poplavljeni Mihaljevčani. Na mnogo mjesta u riječnim tokovima više se ne prepoznaje IMG 7471gdje je nekada bilo riječno korito, jer je ono do kraja zapunjeno nanosima šljunka i pijeska. Građani Požege od svibnja stalno govore i pokazuju slike velikih nanosa šljunka upravo na mjestima gdje je u svibnju bilo kritično i gdje je došlo do izlijevanja Orljave u gradu Požegi, no uzalud, Hrvatske vode nisu niti jednu lopatu šljunka izvadile, i poplave su se moglo očekivati, a za očekivati je da će ubuduće i manje kiše stvarati ovakve probleme.