Četvrtak, 09 Listopad 2014 10:16

Opasnosti od mina još vrebaju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZMINIRANJE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI  -

 POŽEGA - Iako je stanje sigurnosti u Požeško-slavonskoj županiji ako je suditi po malom broju kaznenih djela na visokoj razini, problem su minsko sumnjive površine kojih još uvijek ima dosta. Najviše ih je u pakračko-lipičkom kraju te na području općine Brestovac. Svake se godine, minsko sumnjive površine smanjuju kaže načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama, Dražena Šimunovića iz Hrvatskog centra za razminiranje te je još 560 četvornih kilometara površine minsko sumnjivog područja.

- HCR raspolaže podacima da u Hrvatskoj još ima oko 64 tisuće mina a u Požeško-slavonskoj županiji oko 2.300 mina što je vidljivo iz 180 zapisnika. Naravno da se na terenu još uvijek mogu pronaći minska polja za koja HCR nije znao. Sama Požeško-slavonska županija pod minama ima 32 kvadratna kilometra od kojih je se najviše njih nalazi u pakračko-lipičkom kraju - rekao je Šimunović navodeći kako je od 1991. godine u Hrvatskoj od mina nastradalo 1.978 osoba od kojih je 511 smrtno stradalo.

U Požeško-slavonskoj županiji u tom je razdoblju zabilježeno 77 minskih nesreća pri čemu je 32 ljudi smrtno stradalo. Ukupno je nastradalo 118 osoba. - Za napomenuti je da sada radimo na ažuriranju podataka minskih žrtava te da nam se javljaju osobe koje su bile žrtve stradavanja od mina a mi ih do sada nismo imali u evidenciji - dodaje Šimunović. 

Na području Požeško-slavonske županije i dalje se radi na razminiranju. Na području Požeško-slavonske županije od početka ove godine do sada realizirana su tri projekta u sklopu kojih je razminirano 1,1 četvorni kilometar.

 Kako bi javnost posebice one najmlađe upoznali s opasnostima od mina iz Hrvatskog centra za razminiranje vrlo su često na terenu a u suradnji s policijom samo u ovoj su godini imali više od 40 zajedničkih akcija te više od 60 izlazaka na teren, ponajviše u onim županijama koje i danas imaju najviše minsko sumnjivih površina.