Utorak, 11 Listopad 2016 11:27

Ponovno suđenje bivšem načelniku Čaglina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZBOG NAVODNOG POGODOVANJA ČAGLINSKOJ TVRTCI “KOMUNALAC” -

ČAGLIN - Ivan Đurina, bivši načelnik Općine Čaglin te Mijo Puharić ponovno su se našli na optuženičkoj klupi zbog navodnog pogodovanja čaglinskoj tvrtci “Komunalac” 2010. godine. Đurina je u prvom suđenju oslobođen optužbi da je odlučio da “Komunalcu” pripadne nešto više od 120 tisuća kuna na ime pomoći zbog štete od elementarne nepogode. Mijo Puharić također je u prvom suđenju oslobođen optužbi da je, kao predsjednik Komisije za procjenu štete od elementarne nepogode Općine Čaglin, načinio dokumentaciju o procjeni štete na imovini “Komunalca” d.o.o. iako štete nije bilo.

Vrhovni sud vratio je slučaj na ponovno suđenje kako bi se detaljnije utvrdile činjenice oko cijelog slučaja, jer je došlo do nekih nelogičnosti. Općinu Čaglin 2010. godine zahvatila je velika poplava i, nakon što je župan požeško-slavonski proglasio stanje elementarne nepogode, Vlada je Općini isplatila više od 1,6 milijuna kuna nepovratne pomoći. Zahtjevi su se za dodjelu pomoći zaprimali do kraja kolovoza 2010., a tvrtka “Komunalac” nije se tomu odazvala. Međutim, nakon što je novac s općinskog računa isplaćen onima koji su ga tražili, ostalo je nešto više od 123 tisuće kuna. Tadašnji načelnik Ivan Đurina procijenio je da je tvrtka “Komunalac” imala štete od poplave iako direktor Tihomir Briš to nije prijavio. Briš je pozvan u Općinu i voditeljica financijskog odjela Marina Štinc ispunila je krajem prosinca 2010. obrazac za naknadu štete kako bi komunalna tvrtka ipak dobila odštetu.

- Briš je trebao potpisati obrazac, ali je stalno dolazio i odlazio. Rekao je da će ga potpisati kada donese pečat tvrtke, no na kraju je ispalo da ga nikada nije potpisao. Ispunjeni obrasci bili su dostatni da se obavi prijenos novca s računa Općine na račun “Komunalca” - posvjedočila je Marina Štinc. Na kraju je svjedočenja kroz suze izjavila da do suđenja ne bi ni došlo da je Briš obrazac potpisao, izvještava Glas Slavonije.

Tihomir Briš, direktor čaglinske komunalne tvrtke “Komunalac”, na sudu je istaknuo da nije potpisao nikakav obrazac prema kojem bi ta tvrtka dobila odštetu zbog poplave koja je 2010. godine zadesila Čaglin. No 123 tisuće kuna koje su sjele na račun tvrtke potrošio je iako je jučer na sudu tvrdio da nije znao odakle je novac došao. Dodao je da novac nitko “nije stavio u džep”, nego je potrošen za potrebe tvrtke. - Zahtjev za naknadu štete nisam podnio, a kada je novac sjeo, nisam ni sa kim razgovarao o tome - ustvrdio je Briš.

Tekst: Glas Slavonije Foto: arhivska fotografija