Subota, 25 Studeni 2017 10:47

Zapažen nastup vinara Požeštine te promocija crnih vina Ive Enjingija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

12. Zagreb VINOcom MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA -

ZAGREB – Hotel Esplanada ponovno je bio mjesto okupljanja najboljih vinara i kulinara hrvatske i okolnih zemalja, na dvodnevnom 12. Zagreb VINOcom Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva. Ovogodišnja zemlja partner je Ruska federacija, a od vinara nastupali su vinari iz zemalja našeg okruženja, ukupno 200-njak istaknutih vinara, ali i pršutara, sirara, maslinara, uljara, te prateće industrije koja svojim proizvodima snabdjeva ovu proizvodnju.

Svoj zapaženi nastup imalo je nekoliko vinara iz Požeštine, sa svojim biranim vinima, te tvrtka Grbić, sa svojim bučinim uljima i proizvodima od bućinih koštica. Zabilježili smo i uspješnu prezentaciju Vinarije Krauthaker, pjenušaća Josipivić i Vinarije Perak, koji je ove godine po prvi puta imao promociju vina svoje ledene berbe 2015. godine To je rod 2014. godine, koji se brao 7 siječnja 2015. godine pod snijegom i temperaturama od deset stupnjeva ispod nule. Dvije godine trajala je fermentacija i njegovanje ledenog vina u bačvama i sada je doživjelo svoju prezentaciju.

Posebna prigoda koja je izazvala veliku pažnju vinskih stručnjaka, poznatih vinara, vinskih ni gastrro novinara, bila je radionica i prezentacija crnih vina Ive Enjingi u Casino clubu Esplanade, pod nazivom „Crnji Enjingi“. Iako je najpoznatiji po bijelim vinima s kojima je osvojio sve moguće europske i svjetske nagrade, „Crni Enjingi“ je iznio na kušanje i ocjenjivanje dvadesetak vina crnog sortimenta, što vina samostalnih sorti, što poznatih crnih kupaža Venje.

Uz Ivu Enjingija vina je predstavljao moderator Ivan Kozarčanin, a na kušanje su ponuđeni svi crni aduti ovog vinskog kralja, kako nazivaju Enjingija u vinskim kuloarima. Kušala su se četiri asa: frankovka, cabernet sauvignon, crni pinot, zweigelt iz nekoliko godišta. Najstarije iz berbe 1985. godine, preko 1994. godine, pa do 2003., 2006., 2008., 2009, te do novih vina od 2012, do 2016. godine, od kojih neka još nisu krenula u prodaju, niti bila do sada promovirana. Upravo ova velika paleta crnih vina, a posebno čuđenje za ova stara vina koja Enjingi još uvijek ima, „u količinama za prijatelje“, po ocjeni svih prisutnih, bacila su sasvim novi pogled na Enjingija, ovaj puta kao crnog vinara. Na kraju zaključak svih degustatora i ocjenjivača, veliki je potencijal crnih vina kod Enjingija, a crno Venje je džoker, koji tek dolazi.

Cijelu prezentaciju crnog Enjingija pratili su sirevi Mljekare BiZ iz buka, koja je od nedavno u zadružnom vlasništvu mljekara iz Požeštine, te domaći suhomesnati proizvodi „made in Enjingi – Hrnjevac“.