Četvrtak, 15 Veljača 2018 10:40

Prvi hrvatski svetac Nikola Tavelić pomalo je zaboravljen

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DANI MATICE HRVATSKE U POŽEGI -

POŽEGA - U sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi 13. veljače održano je u knjižnici požeške Gimnazije predavanje dr. sc. Daniela Patafte s Katoličkog bogoslovnog fakulteta na temu "Sv. Nikola IMG 3387Tavelić - od misionara do mučenika".

Ljiljana Marić, predsjednica požeškog Ogranka MH na početku je objasnila razloge zbog čega su organizirali ovo predavanje. - Za dvije godine obilježit će se 50. obljetnica od proglašenja prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića. Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ususret ovom događaju prošle godine počelo je s trogodišnjom pripravom u spomen na tu važnu obljetnicu hrvatskog naroda i Crkve u Hrvata. Naime, svjesni činjenice da je sv. Nikola Tavelić pomalo zaboravljen žele  ponovno pobuditi interes i podsjetiti nas na veliku milost koju ima hrvatski narod, a to je da ima vlastite svece - objasnila je.

Dr. Patafta, je bio predsjednik Organizacijskog odbora međunarodnog znanstvenog skupa o sv. Nikoli Taveliću koji je prije tri mjeseca održan u Šibeniku, podsjetio je na životopis ovog hrvatskog franjevca i mučenika iz 14. stoljeća. Nakon misijskog djelovanja u Bosnii Nikola Tavelić je svoje misionarenje IMG 3388nastavio u Svetoj zemlji gdje je 1391. godine s još trojicom svoje subraće podnio teško mučeništvo. Dr. Patafta je predstavio zapise o njegovom mučeništvu, ali i štovanju sv. Nikole u njegovom rodnom Šibeniku i među njegovom subraćom od kraja 14. stoljeća. Upravo ta činjenica je bila dostatna da se sv. Nikola, za razliku od svoje subraće s kojima je podnio mučeništvo, već krajem 19. stoljeća po odobrenju Svete stolice počinje jedini častiti kao blaženik, a od 1970. kao svetac.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska